Щайнмайер: Свърши старият световен ред

Франк-Валтер Щайнмайер

С избора на Доналд Тръмп се сложи край на света, какъвто беше през ХХ век, написа във в. „Билд“ външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като нов президент на САЩ, предаде БГНЕС.

По думите му, както винаги при промени на властта, има неясноти, съмнения и въпросителни знаци за курса, по който ще поеме новото ръководство.

"Живеем между светове, следвоенният ред и четвърт век след падането на Берлинската стена остават в историята. Какви представи за световен ред през XXI в. ще бъдат наложени, как ще изглежда утрешният свят, предстои да се види", посочва министърът.

Щайнмайер допълва, че Берлин иска да направи съвсем ясни своите представи и очаквания за предстоящо ново партньорство между Европа и САЩ.

В дневния ред по оформянето на тези нови отношения Германия вижда свободната търговия, отворен свят, обединяване на силите срещу екстремизма и тероризма, тясна и пълна с доверие съвместна трансатлантическа работа въз основата на съвместни ценности.

"Знам, че трябва да се подготвим за бурни времена, за известна непредсказуемост и нови неясноти. Но съм убеден, че ще намерим внимателна публика във Вашингтон, която знае, че в този свят дори големите страни се нуждаят от партньори", пише Щайнмайер.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?