Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Щастливите" прасета ще струват скъпо на любителите на свинско в ЕС

5 коментара

Бременните прасета на Европа ще бъдат "по-щастливи" следващата година, но европейците, които обичат да похапват свинско, ще трябва да плащат повече, а някои свиневъди вероятно ще фалират заради нова директива на Европейския съюз, а и заради повишаващите се цени на зърнените храни, коментира "Ройтерс", цитирана от Дневник.бг в петък.

Според правилата на ЕС, традиционните помещения за бременни свине ще бъдат забранени от 1 януари 2013 г. - 11 години след първото гласуване на изискванията за по-хуманно отглеждане на животните.

И докато организациите за защита на правата на животните приветстват по-строгите правила, разходите за изпълнението им ще накара много фермери да напуснат сектора, което ще доведе до по-малко продукция и по-високи цени на наденичките, прошутото, бекона и пържолите.

Според Жан-Мишел Сер, председател на групата на френските свиневъди FNP, новите изисквания ще струват по 650 евро допълнително на прасе, което ще означава множество банкрути в сектора, който и в момента е засегнат от лоши резултати. Той припомни, че въвеждането на нови по-хуманни клетки за кокошките в началото на тази година вече е довело до удвояване на цените на яйцата в някои държави членки.

Фермерите в ЕС са произвели рекордните 25 милиона тона свинско месо през 2010 г., или повече от 20% от общата световна продукция. Това е два пъти повече от обемите в САЩ, но все още далеч зад Китай и неговите 51 милиона тона, пише агенцията.

Повишаването на цените на месото вероятно няма да бъдат твърде резки, защото секторът има капацитет да разпредели повишаването на разходите по производителната верига, а и потребителите много лесно могат да изберат по-евтино месо като птичето. Според производители обаче цените ще се вдигнат с поне 10%.

Някои фермери вече бяха принудени да излязат от сектора заради твърде високите цени на зърното, тъй като 30% от разходите в свиневъдството се дължат на храната.

Хапане на уши

Фермерите използват настоящите тесни клетки, за да могат по-лесно да се справят с храненето и с агресията, която понякога прасетата проявяват, хапейки ушите на другите животни. Според природозащитници обаче някои свине страдат психологически от това, че са разделени от другите животни, а и често осакатяват заради тесните клетки.

На среща не Съвета на ЕС по земеделие миналата седмица е била изнесена информация, че 3-4% от производителите на свинско ще спрат да работят следващата годината. Производството на свинско от своя страна ще падне с 5% през следващите три години заради забраната на клетките. Европейската комисия отказа да коментира данните.

Въздействието на забраната ще се отрази различно в отделните държави членки. Великобритания, Люксембург и Швеция вече забраниха отглеждането в традиционните клетки. В Германия, която е най-големият производител на свинско в ЕС с 25% дял през 2010 г., обаче влизането в сила новата директива ще се усети значително.

Непосилните цени

"Все още не е ясно колко от нас ще се откажат, но не може да се изключи двуцифрен спад в процентите на германското производство", подчерта Михаел Лозе от Германската фермерска асоциация DBV.

Производител номер 2 в Европа – Испания – която тази година вероятно ще отбележи ръст от 5-10 % благодарение на инвестиции в кланиците, ще се сблъска с малък спад от около 5%, заяви Мигел Ангхел Берхес от селскостопанската борса Mercolleida.

Във Франция FNP очаква един на десет свиневъди да напуснат сектора, което по първоначални оценки ще доведе до спад в производството с 6-7%.

И докато фермерите в Испания и Германия са почти готови с постигането на целта за премахване на клетките, Франция е далеч от нея . Само 50% от френските фермери са били изпълнили изискванията на ЕС.

Според Еврокомисията, само 17 от 27-те ще са изпълнили изцяло разпоредбите на директивата до края на годината, което означава, че повече от една трета от страните от ЕС са се движили по графика, въпреки 11-те години, дадени на разположение от Брюксел.

Някои свиневъди всъщност дори и не се опитват да спазят новите правила за по-хуманно отглеждане, тъй като допълнителните разходи са непосилни за тях особено в момент, когато цените за храна на животните стават все по-високи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    Това,че месото на стресираните животни се отразява лошо на здравето ни е вярно и на много места взимат сериозни мерки по начина на отглеждането им докато стигнат до нашата чиния.в много краварни пускат класическа музика докато доят кравите,така можем да пием "щастливо" мляко.познавам един овчар,който доеше овците си на ръка,защото електрическата доилка ги стресирвала и при това бяха много овци.колкото за цената на "щастливите"прасета, няма да има кой знае каква голяма разлика-за сега свинското е най евтино навсякъде в европа...добър апетит и не се притиснявайте,но всяко животно има право да живее,макар и къс да е "щастлив живот"...

  2. Анонимен
    #4

    не яжте прасетата,не ги размножаваите.оставете ги диви и свободни.тогава и те и вие ще се по4увствате щастливи.про4ие ,колко прасета бихте изяли ако трябваше да си ги колите собственоръ4но.

  3. Анонимен
    #3

    a, ама на този поицай на снимката къде му е униформата и защо е в клетка, да не може да си върши работата???

  4. Анонимен
    #2

    Много добре! Никакви гъски за чер дроб и щастливи прасета! Следват и другите животни! Фуражът, триците, сеното и други подобни са по здравословни за ядене от ХОМО САПИЕНС! Така и човеците ще бъдат "щастливи'!

  5. Анонимен
    #1

    Nishto. Zelenchucite sa po zdravoslovni za mat”riala

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.