"Щастливите" прасета ще струват скъпо на любителите на свинско в ЕС

Тези клетки ще бъдат забранени в ЕС от догодина.

Бременните прасета на Европа ще бъдат "по-щастливи" следващата година, но европейците, които обичат да похапват свинско, ще трябва да плащат повече, а някои свиневъди вероятно ще фалират заради нова директива на Европейския съюз, а и заради повишаващите се цени на зърнените храни, коментира "Ройтерс", цитирана от Дневник.бг в петък.

Според правилата на ЕС, традиционните помещения за бременни свине ще бъдат забранени от 1 януари 2013 г. - 11 години след първото гласуване на изискванията за по-хуманно отглеждане на животните.

И докато организациите за защита на правата на животните приветстват по-строгите правила, разходите за изпълнението им ще накара много фермери да напуснат сектора, което ще доведе до по-малко продукция и по-високи цени на наденичките, прошутото, бекона и пържолите.

Според Жан-Мишел Сер, председател на групата на френските свиневъди FNP, новите изисквания ще струват по 650 евро допълнително на прасе, което ще означава множество банкрути в сектора, който и в момента е засегнат от лоши резултати. Той припомни, че въвеждането на нови по-хуманни клетки за кокошките в началото на тази година вече е довело до удвояване на цените на яйцата в някои държави членки.

Фермерите в ЕС са произвели рекордните 25 милиона тона свинско месо през 2010 г., или повече от 20% от общата световна продукция. Това е два пъти повече от обемите в САЩ, но все още далеч зад Китай и неговите 51 милиона тона, пише агенцията.

Повишаването на цените на месото вероятно няма да бъдат твърде резки, защото секторът има капацитет да разпредели повишаването на разходите по производителната верига, а и потребителите много лесно могат да изберат по-евтино месо като птичето. Според производители обаче цените ще се вдигнат с поне 10%.

Някои фермери вече бяха принудени да излязат от сектора заради твърде високите цени на зърното, тъй като 30% от разходите в свиневъдството се дължат на храната.

Хапане на уши

Фермерите използват настоящите тесни клетки, за да могат по-лесно да се справят с храненето и с агресията, която понякога прасетата проявяват, хапейки ушите на другите животни. Според природозащитници обаче някои свине страдат психологически от това, че са разделени от другите животни, а и често осакатяват заради тесните клетки.

На среща не Съвета на ЕС по земеделие миналата седмица е била изнесена информация, че 3-4% от производителите на свинско ще спрат да работят следващата годината. Производството на свинско от своя страна ще падне с 5% през следващите три години заради забраната на клетките. Европейската комисия отказа да коментира данните.

Въздействието на забраната ще се отрази различно в отделните държави членки. Великобритания, Люксембург и Швеция вече забраниха отглеждането в традиционните клетки. В Германия, която е най-големият производител на свинско в ЕС с 25% дял през 2010 г., обаче влизането в сила новата директива ще се усети значително.

Непосилните цени

"Все още не е ясно колко от нас ще се откажат, но не може да се изключи двуцифрен спад в процентите на германското производство", подчерта Михаел Лозе от Германската фермерска асоциация DBV.

Производител номер 2 в Европа – Испания – която тази година вероятно ще отбележи ръст от 5-10 % благодарение на инвестиции в кланиците, ще се сблъска с малък спад от около 5%, заяви Мигел Ангхел Берхес от селскостопанската борса Mercolleida.

Във Франция FNP очаква един на десет свиневъди да напуснат сектора, което по първоначални оценки ще доведе до спад в производството с 6-7%.

И докато фермерите в Испания и Германия са почти готови с постигането на целта за премахване на клетките, Франция е далеч от нея . Само 50% от френските фермери са били изпълнили изискванията на ЕС.

Според Еврокомисията, само 17 от 27-те ще са изпълнили изцяло разпоредбите на директивата до края на годината, което означава, че повече от една трета от страните от ЕС са се движили по графика, въпреки 11-те години, дадени на разположение от Брюксел.

Някои свиневъди всъщност дори и не се опитват да спазят новите правила за по-хуманно отглеждане, тъй като допълнителните разходи са непосилни за тях особено в момент, когато цените за храна на животните стават все по-високи.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?