Щатската прокуратура иска удължаване на делото за атентата в Бостън

Джохар Царнаев

Щатските прокурори, разследващи атентата по време на Бостънския маратон, ще поискат удължаване на срока, в който трябва да предявят обвиненията срещу единствения жив заподозрян за терористичния акт Джохар Царнаев, предаде в събота Асошиейтед прес.

Обвинителите заявиха, че няма да подведат под отговорност Царнаев в 30-дневния период, препоръчан от федералния закон за бързата съдебна процедура. В неделя изтича 30-ият ден, откакто младият мъж бе арестуван след атентата от 15 април в Бостън.

Засега обаче не е ясно кой закон ще използват обвинителите , за да издействат удължаване на срока.

Джохар, брат на загиналия Тамерлан Царнаев, също заподозрян за атентатите по време на маратона в града, е обвинен в използване на оръжие за масово унищожение при взривовете, отнели живота на трима души и ранили над 260 души.

Преди два дни британският в. "Гардиън" съобщи, че Джохар Царнаев е написал бележка, в която обяснява мотивите на терористичния акт, цитирайки телевизия Си Би Ес.

"В общи линии пише, че бомбените нападения са възмездие за престъпленията срещу мюсюлмани в САЩ, извършвани в Ирак и Афганистан. Жертвите на бомбите в Бостън са "косвени жертви", по същия начин, по който умират и невинни във войните на САЩ по света", коментира репортерът на Си Би Ес Джон Милър, който е бивш говорител на ФБР.

Посланието е било написано с химикалка на лодката, в която Джохар се беше укрил след началото на полицейското преследване. В текста Джохар изразява увереност, че брат му, Тамерлан, който е другият предполагаем участник в атентата, е мъченик в рая и той възнамерява да го последва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?