Щатският миноносец "Доналд Кук" напусна Черно море

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук напусна Черно море, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в руското министерство на отбраната.

Корабът е преминал през Проливите в четвъртък и сега се намира в Егейско море, уточнил източникът. "Така сега в акваторията на Черно море се намират два кораба на НАТО -
американската фрегата "Тейлър" и френският разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом", влезли там съответно на 22 и 10 април", добавил източникът.

Според него в момента американската фрегата се намира в западната част на Черно море недалече от румънското пристанище Констанца, а френският кораб - в грузинското пристанище Батуми.

"Що се касае до френския миноносец "Дюплекс", който според предварително разпространената информация трябваше да влезе в Черно море на 26-27 април, то пристигането му в този срок не се очаква", каза източникът.

ИТАР-ТАСС припомня, цитирана от БТА, че сегашното пребиваване на щатската фрегата "Тейлър" в Черно море е второ за последните два месеца.

Корабът от ВМС на САЩ бе там от 5 февруари до 9 март, като превиши с 11 денонощия установения от конвенцията от Монтрьо максимално допустим срок за пребиваване в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави, който е фиксиран на 21 дни.

Официалната причина за забавянето е отстраняване на повреда на гребния винт.

Споделяне

Още от Свят