Ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребители МиГ-29

Ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребители МиГ-29

Ще бъдат отделени средства за ремонт на четири изтребителя МиГ-29, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, който информира депутатите от ресорната парламентарна
комисия по различни теми.

Ненчев е имал срещи с командира на ВВС. Имам воля, ще отделя средства, въпреки проблемите, които имаме с бюджета. Обещал съм, че ще отделя средства за ремонта на четири от тези изтребители, посочи министърът, цитиран от БТА, в отговор на въпрос за МиГ-29.

Попитан къде ще бъде извършен този ремонт, Ненчев информира, че в неделя ще пътува за Полша и добави, че ще бъдат обсъдени различни варианти, като един от тях е Полша.

По думите на министъра депутатите са съпричастни към проблема с недостигащите в бюджета за отбрана средства. Ненчев посочи, че премиерът е обещал една част от тези средства да постъпят от продажбата на имоти с отпадна необходимост, но добави, че това го безпокои, тъй като би искал МО да се занимава с основната си дейност, "а не да се превръща в брокер на недвижими имоти".

Репликиран, че финансовият министър е казал, че тази година не предвижда актуализация на бюджета, Ненчев отговори, че се надява той да промени мнението си.

В координационния център на НАТО в София ще работят 40 човека - 20 от тях ще бъдат от българска страна, посочи министър Ненчев. Вариантите по отношение на финансирането са няколко. Единият е всяка една от страните да поеме разходите за хората си, които участват, т.е. ние ще поемем разходите на тези 20 човека, които така или иначе вече правим, защото те ще бъдат хора от МО, от администрацията и войсковите части, обясни министърът.

Другият вариант е цялата сума да бъде поета от НАТО. Министърът прогнозира, че ще бъде възприета първата възможност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?