Ще бъдат съборени четири незаконни ромски къщи в Гърмен и шест – в "Кремиковци"

Размириците в Гърмен провокираха засилване на строителния наздор в селото, архивна снимка БГНЕС

Първите четири незаконни сгради в ромския квартал на Гърмен ще бъдат премахнати идния понеделник -  29 юни, а други шест незаконни постройки в квартал "Кремиковци" трябва да бъдат разрушени в началото на юли. Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, по чиито думи Дирекция "Национален строителен контрол" е потвърдила, че 124 постройки не отговарят на законовите изисквания.

Всички собственици на незаконните постройки в квартал “Кремиковци“ са получили уведомления, но нито един не се е възползвал от възможността доброволно да събори  къщата си. В понеделник е проведена процедура и избран изпълнител за събарянето на първите четири сгради.

Павлова допълни, че няма избирателно отношение към контрола на незаконното строителство и средно за година в страната се премахват по 800 незаконни сгради.

Що се отнася до обективната към момента невъзможност семействата от ромската махала в Гърмен да си закупят терени или право на строеж в квартала, чийто статут и към момента е земеделска земя, регионалният министър каза, че това е въпрос към местната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България