Ще бъдат забранени климатиците по сградите в София

Ще бъдат забранени климатиците по сградите в София

Нова общинска наредба, която забранява климатиците по фасадите на сградите в София, подготвя главният архитект на столицата Петър Диков, съобщи БТА. Предвижда се документът да бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет до лятото.

Идеята е всяка сграда да има обща климатична система или, ако има отделни климатици, те да не са видими от улицата. В Щутгарт например има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите, посочи главният архитект на София.

Първо ще се премахват климатиците от сградите общинска и държавна собственост, за да се даде пример на гражданите, посочи Диков. В момента например от сградата на столичното направление "Архитектура и градоустройство" в центъра на София е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. На тяхно място ще бъде монтирана обща климатична инсталация в сградата за 240 хил. лв., като средствата са осигурени от бюджета на “Архитектура и градоустройство”.

Предвижда се да има голям гратисен период за премахването на климатиците от гражданите, каза Диков без да се ангажира със срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?