Ще бъдат заличени 118 туроператора

Ще бъдат заличени 118 туроператора

Започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър на общо 118 дружества, регистрирани като туроператори. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Това е 3.5 на сто от всичките 3311 регистрирани туроператора. Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища в София, Пловдив и Бургас.

Едната от причините за заличаването е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на тази дейност.

Другият основен мотив е, че дружеството не е получило удостоверението си за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма. Ако такова удостоверение не е налично, компанията няма право да изпълнява туроператорска и турагентска дейност, посочват от ведомството.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

През миналата година общо издадените заповеди за прекратяване на дейността по искане на туроператора са 7. От тях шест са постъпили само през декември.

През 2016 г. двама туроператори са прекратили по свое желание дейността си.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?