Ще бъде ли принесено в жертва румънското прасе на олтара на ЕС

Интеграцията в ЕС се очаква с нетърпение от мнозинството румънци, но един упорит слух, че нормите на съюза забраняват коленето на коледното прасе, както изисква местната традиция, рискува да намали техния ентусиазъм.

В една страна, където 40 процента от населението живее от селското стопанство и където ежегодно се колят 3 милиона прасета, често пъти при нехигиенични условия от самостоятелни животновъди, този слух предизвика сериозни безпокойства.

Нормите на ЕС, към който Румъния разчита да се присъедини през 2007г., предвиждат като задължително да се приспи животното преди да бъде убито и това трябва да става единствено в лицензирани свинекланици и след строг медицински преглед.

Ако това е ЕС, аз вече не го искам, казва най-сериозно пред хората Виктор Бан, животновъд от Магура (Южна Румъния).

Празникът на Коледа няма да бъде вече същият, ако не мога повече да си коля прасето, както съм правил винаги, добавя той.

Политиците, загрижени за чувствителността на избирателите, не закъсняха да се включат в полемиката дори с риск да засегнат Брюксел.

Румъния има свои собствени традиции и ние трябва да бдим за това те да продължат, каза депутатът Йоан Балдя по време на парламентарен дебат по този въпрос.

Един румънец, който не прави наденици и суджуци на Коледа, не е истински румънец, каза един от неговите колеги Петре Поса.

Пред такива тежки аргументи министерството на земеделието се опита да реши въпроса като отправи призив към висшето духовенство на православната църква.

Ние поискахме от църквата да уточни дали коленето на прасета за Коледа представлява религиозен обичай, посочи държавният секретар в министерството на земеделието Ливриу Харбуз.

Становището на църквата по този въпрос ще ни послужи като аргумент, за да поискаме отстъпка от ЕС, обясни той.

Селското стопанство представлява една от най-трудните глави в преговорите с Брюксел и Букурещ вече поиска гратисни периоди от три до осем години преди да може да отговори на европейските изисквания специално при убиването на животните, обработката на месото и на млякото.

Над 75 процента от малките румънски ферми не спазват ветеринарното законодателство на евросъюза и не могат да бъдат преструктурирани преди 2007 г., обяснява министерството на евроинтеграцията.

За да влезе в крак с европейските норми, Румъния трябва също да спре ваксинирането срещу чума по свинете.

Когато ние влезем в ЕС, ще бъде забранено да се продава месо от ваксинирани свине, предупреди министърът на земеделието Илие Сърбу.

Тази мярка предизвика недоволството на Асоциацията на животновъдите, според която ако не бъдат ваксинирани свинете, румънските прасета ще загинат, когато Румъния ще влезе в ЕС.

В желанието си да разсее опасенията, делегацията на Европейската комисия в Букурещ реши да организира дебат по интернет по въпроса за коленето на прасета и други коледни традиции при румънците.

Но вече и друг слух, също толкова обезпокоителен, започна да се носи в селските райони: от 2007 г. селяните няма да могат да произвеждат в домашни условия "цуйка" - ракия от сливи, която румънците обожават.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?