Ще бъде ли регистриран Навални като кандидат-президент на Русия?

Алексей Навални

Руският вестник "Ведомости" коментира започналата вчера официално кампания за президентските избори през март. 23 души вече заявиха, че ще се борят за поста, напомня изданието - сред тях са действащият държавен глава Владимир Путин, водачът на либералдемократите Владимир Жириновски, съоснователят на опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински, бизнес омбудсманът Борис Титов и телевизионната водеща Ксения Собчак.

Борецът с корупцията и противник на Кремъл Алексей Навални също ще настоява да бъде регистриран като кандидат от руската ЦИК, отбелязва "Ведомости". Законът обаче не му дава право да бъде избиран като осъден за злоупотреби. Самият Навални пък изтъква, че Европейският съд по правата на човека два пъти е потвърдил, че той е невинен.

Навални съобщи вчера на ЦИК, че инициативната група в подкрепа на неговата кандидатура ще заседава на 24 декември. Събрания ще има в 20 руски града. Юристът на антикорупционния фонд на опозиционера Иван Жданов обаче очаква на места проявите да бъдат провалени.

Навални смята да използва ситуацията докрай и това е правилна стратегия, коментира политологът Александър Кинев - докато музиката свири, хората я слушат. Той напомня действия на властите срещу "нежелани" кандидати по време на предишни кампании: използват се различни похвати - от издирване на пропуски в подадените документи до внезапни изключвания на тока.

Но да бъдат провалени 20 събрания наведнъж - това би вдигнало голям шум в медиите, смята експертът. Стандартната практика при съдимост е отказ, докато се проверяват документите на кандидата, но в случая властите може би ще трябва да търсят нови форми за отказ, добавя той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят