В новата реалност и тежкия проблем със сигурността на страната

Ще борим тероризма с анализи, концепции, стратегии и модели

"Ние сме длъжни да дадем шанс на всички компетентни хора по цялата планета да си свършат работата"

Сн. БГНЕС

Задълбочени анализи на процесите и причинно-следствените връзки, довели до атентата в Бургас, актуализиране и подобряване на националните концепции, модели и стратегии за реакция при кризи и противодействие на тероризма, както и подобряване на работата на ситуационния център към Министерския съвет. Такива мерки декларира държавната власт след около 5-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев в четвъртък.

 

Държавният глава неколкократно благодари на лидерите на партиите и представителите на изпълнителната власт, че са подходили отговорно, като са се обединили около тези постановки.

 

Нова реалност: Тежък проблем със сигурността на страната

 

"Кризисният щаб и компетентните институции ви информират своевременно за всичко, което преценяват, че е важно и не пречи на хода на разследването, което тече глобално в много държави и чрез много институции. Анализът, който очакваме, ще ни даде и цялата конкретика. Ние сме длъжни да дадем шанс на компетентните хора по цялата планета да си свърши работата. Към момента считаме, че тя се върши компетентно, професионално и добре. Такава е и оценката, която получавам и в мои разговори с лидери на други държави", лаконично коментира Плевнелиев текущото разследване на взрива в автобуса с израелски туристи отпреди седмица.

 

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговаря на въпроси и подмина журналистите с репликата: "Дайте да си вършим работата... При президента сме все пак!"

 

Във встъпителните си думи при откриването на КСНС, когато в залата все още има камери и репортери, президентът каза, че атаката на летището в Бургас срещу израелски туристи е била видимо добре планирана и в ресурсно отношение добре осигурена. Би било трудно да се предвиди, каза още Плевнелиев.

 

Темата на съвета беше "Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции".

 

"След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически. Трябва да се отговори на въпроса - какво трябва да се направи, за ограничаване на риска от нов терористичен акт”, заяви държавният глава.

 

Той добави, че трябва да се помисли каква е ролята на Съвета но сигурността към МС и призова да не се политизира терористичната атака на 18 юли. "В тежки моменти силни са тези, които търсят решение, а не само виновните”, каза Плевнелиев.

За критиките на ЕК: Всички да седнат на една маса и посочат кой какво прави

 

На заседанието на КСНС бе обсъден и докладът на Европейската комисия, който отправя унищожителни критики към България за петте години от членството ѝ в ЕС, но премиерът и правителството му приписват всички лоши оценки на предишните управляващи.

 

"Всички институции трябва да седнат на една маса и да посочат кой какво прави”, призова Плевнелиев. Той открои като особено важни изборът на Висш съдебен съвет и нов главен прокурор. Президентът смята, че трябва да се излезе от традицията да се издига само една кандидатура за главен прокурор.

 

След края на заседанието Плевнелиев заяви, че съветът си е поставил "една единствена цел – дали можем да се обединим около мерки и препоръки, които да свършим до края на 2013 г.", когато ще е следващият мониторингов доклад.

 

С публикувания преди седмица унищожителен доклад за България, Европейската комисия остави страната под по-нататъшно наблюдение, заедно с Румъния, тъй като за пет години членство в ЕС не е постигнала нужния напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията.

 

"В присъствието на представители на съдебната система се опитахме да анализираме препоръките на ЕК в доклада и какво правим от тук нататък. Институциите се обединиха около това, че те са реално изпълними", заключи Плевнелиев. Същата позиция, че препоръките са изпълними, изрази преди седмица и правителството.

 

Досега не е имало толкова прозрачна процедура за избор на ВСС

 

В отговор на въпрос на Mediapool дали намира за достатъчно прозрачна процедурата по номиниране на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота, които бяха селектирани "на тъмно" и обявени в последния възможен момент, държавният глава кратко обясни, че "ще се въздържа от оценка към момента".

 

"В срока, който беше записан, имаме сериозно количество кандидатури. Тепърва ще чуем концепции, мотиви. Ще има дебати в парламента, ще се чуе и гласът на гражданското общество. Има процедура, тя е достатъчно прозрачна. Досега не е имало такава процедура. Само по действията ще ни съдите. Надявам се на истински дебат и най-достойните да получат своето място в новия ВСС", добави президентът, който след последните промени в съдебния закон, в характерния си оптимистичен тон неведнъж се радваше на новата прозрачна процедура за сформиране на съвета, която предвижда изслушване на кандидатите в парламентарната правна комисия.

 

Станишев: Спестяването на истината днес ще се върне като бумеранг утре

 

Извън сградата на президентството лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че "идеята да се премълчат и спестят редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да ни се върнат като бумеранг утре на всички български граждани, а това не бива да се допуска". По думите му по време на разговорите в КСНС не е бил чут достатъчно убедителен анализ на причините за терористичния акт.


"Ще спестя някои оценки на БСП за това как се стигна до този безпрецедентен терористичен акт в България. Това без съмнение е пробив в системата ни за сигурност", добави Станишев.

 

Както премиерът Бойко Борисов нееднократно заяви, такъв пробив няма, а атентатът бил непредотвратим.

 

Според съпредседателя на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров, БСП и ГЕРБ влезли в "един безкраен спор" кой е по-виновен за острите констатации в последния евродоклад.

 

"По първа точка, която касае много неприятния инцидент, терористичен акт в Бургас, се постигна балансирана и разумна позиция, която показва усилията на всички служби оттук нататък всички мерки да бъдат взети, така че да се гарантира сигурността на българските граждани и на чужденците", добави депутатът.

 

Костов: ДАНС са предупредили коректно за евентуални атентати у нас

 

Междувременно лидерът на ДСБ и ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов обяви в парламента, че в крайна сметка в службата са били коректни и са предупредили за евентуални атентати у нас.

 

Веднага след взрива в Бургас, отнел живота на 7 човека, от комисията попитаха агенцията защо темата за терористичните заплахи отсъства от годишния ѝ доклад за състоянието на националната сигурност през 2011 г. Костов информира, че отговор вече е получен.

 

"Изяснихме си всичко. Има официални документи. ДАНС са били коректни. Те са предупреждавали – не може да има претенции към тях", каза Костов. По думите му – след ДАНС, вината отива към премиера Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, който отговаря за сектор "Сигурност".

 

Борисов и Цветанов пристигнаха заедно на заседанието на КСНС. Малко преди да влязат в заседателната зала, премиерът се ръкува с председателя на парламента Цецка Цачева. "На власт ли сме още?”, попита я той на шега, час след като парламентът отхвърли петия вот на недоверие срещу кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България