Ще екстрадира ли Германия Пучдемон?

Арестът на каталунския сепаратист въвлича голямата европейска страна в испанския вътрешен спор

Карлес Пучдемон

Едва ли тази седмица ще бъде взето решение по въпроса за екстрадирането на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Испания, заяви говорителка на германската прокуратура, цитирана от ДПА в понеделник.

Като се има предвид, че петък е почивен ден в Германия и че в голяма част от страната се готвят за празнуването на Великден в неделя, е малко вероятно тази седмица да бъде взето окончателно решение, каза говорителката.

По думите ѝ има 60-дневен срок, в който да се вземе решение за екстрадиция, но това е по-скоро насока, отколкото изискване. Според нея едва ли Пучдемон ще трябва да чака толкова дълго.

Същевременно стана ясно, че адвокатите на Пучдемон подготвят удължено задържане за него в Германия след арестуването му през уикенда по силата на европейска заповед за арест, издадена за обвинения в бунт срещу него в Испания. "Обмисляме всички възможности, не можем да изключим нищо", каза адвокатът му Жауме Алонсо-Куевиляс.

Германските власти казаха, че не знаят защо органите на реда в други страни от Европейския съюз, в частност Финландия и Дания, не са задържали Пучдемон въпреки издадената от Испания заповед за арестуването му. "Не мога да кажа нищо по този повод, не знам това", каза представител на германското министерство на правосъдието.

Подобно изказване направи и представител на германското външно министерство, като добави, че основанието за задържането на Пучдемон е била международна заповед за арест.

Европейските правила призовават до 60 дни след арестуването на даден заподозрян да се вземе решение за екстрадиция, но е възможно 30-дневно удължаване на срока, каза говорителка на германското правосъдно министерство.

Очаква се властите на германската провинция Шлезвиг-Холщайн да обявят в понеделник дали Пучдемон ще бъде преместен в ареста за лица, подлежащи на екстрадиция, съобщава британският в. "Гардиън", цитирайки Ралф Дьопер, заместник-прокурор на провинцията.

Ако бъде признат за виновен по обвиненията за бунт и подстрекаване към размирици, повдигнати от испанския съд, сепаратисткият лидер може да получи присъда до 25 години затвор.

Испания отмени първоначалната международна заповед за арест, издадена през ноември миналата година, поради опасения, че Белгия няма да екстрадира Пучдемон, за да бъде съден по обвиненията в бунт и подстрекаване към размирици, които не са част от белгийското право, припомня британското издание. Ако Брюксел го екстрадираше само по обвинението в злоупотреба с обществени фондове, Испания нямаше да може да му предяви по-сериозните обвинения.

В петък Испания поднови заповедта за арест срещу Пучдемон и петима други сепаратистки лидери. Последва ареста на сепаратиста в Германия, който според германски медии е бил резултат от схемата за споделяне на информация между испанското разузнаване и германската федерална полиция.

Германия обаче може да екстрадира заподозрени само ако престъплението е наказауемо според германския закон, който не включва престъпление като бунт или подстрекаване към размирици. В германското право съществува престъплението държавна измяна, но то е дефинирано като използването на сила или заплаха със сила за подкопаване на конституционния ред.

Едностранното обявяване на независимост в Каталуния беше напълно мирно, макар и забранено според испанските закони. Испанските власти биха могли да претендират, че е имало мълчалива заплаха със сила.

Арестът на Пучдемон в Германия въвлича голямата европейска страна в испанския вътрешен спор, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Каталуния е обхваната от политически размирици след обявяването на независимостта през октомври, последвано от свалянето на регионалното правителство от централната власт. Заплахата от съдебно преследване на Пучдемон и неговите съюзници ги принуди да избягат в европейски страни и сега Европа е на път да се замеси още повече в конфликта.

Предстои да видим дали новата агресивна позиция на Испания ще отслаби или засили сепаратисткото движение, но в Каталуния ефектът от ареста незабавно стана ясен след сблъсъците по улиците на Барселона вчера. Подкрепящият сепаратистите председател на каталунския парламент Роже Торен призова за "широк фронт" в защита на индивидуалните и колективни права в Каталуния.

След като не можа да попречи на сепаратистките каталунски партии да запазят мнозинството си на изборите за регионален парламент, испанското правителство насочи вниманието си към съдилищата. Пучдемон обяви в началото на този месец, че се отказва от усилията си да бъде преизбран за президент на Каталуния. Той обаче продължи с усилията си за привличане на международна подкрепа за каузата на каталунските сепаратисти, посещавайки Финландия и Швейцария, за да присъства на конференции, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", посочвайки, че Пучдемон получи подкрепа от сепаратистки политици в Европа, но не успя да се срещне с лидера на нито едно европейско правителство.

Въпреки това германският журналист и писател Томас Урбан написа във в. "Зюддойче цайтунг", че Пучдемон е успял да превърне каталунския конфликт в международен, което не е в интерес на Мадрид. Освен това твърдата линия на централното испанско правителство рискува да обедини сепаратисткото движение, което преди броени дни не можеше да избере нов лидер, посочва той.

Арестуването на Пучдемон в Германия може да създаде политически проблеми и за германската канцлерка Ангела Меркел, която встъпи в длъжност този месец, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?