Ще има бонуси и за близнаци от 1 до 2 г. в заварено положение

Ще има бонуси и за близнаци от 1 до 2 г. в заварено положение

Семействата, отглеждащи близнаци, които в периода 1 януари - 31 март са на възраст между една и две години, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за всяко дете. Това решиха депутатите от парламентарната социална комисия в сряда като гласуваха на второ четене промени в Закона за семейните помощи за деца. Така ще бъде решен проблемът с майките в заварено положение, които изразиха недоволство от това, че те няма да получат нищо, заради влизането в сила на бонусите от 1 април,въпреки че първоначално и на тях бяха обещани добавки.

В края на миналия месец парламентът прие промени в Закона за семейните помощи, които влизат в сила от 1 април. Те предвиждат за всеки от близнаците допълнителна помощ от 100 лева месечно при раждането. Майката обаче ще получи наведнъж полагащата се сума за първата година на детето или 2400 лева – ако има близнаци, и 3600 лева – при тризнаци.

Според разчети на социалното министерство еднократната помощ от 300 лева за всеки близнак, който в периода 1 януари-31 март е бил между една и две години, ще струва допълнително на бюджета около 600 000 лева. От ведомството заявиха, че след като депутатите ги задължават, ще трябва да намерят парите, за които миналата седмица стана ясно, че ги няма.

От министерството коментираха, че ще се прави преразпределение в бюджета на ведомството, но не конкретизираха какви.

Първоначално беше направен опит да се лансира текст, според който помощите от 300 лева ще се изплащат за децата, които към 1 януари са навършили една, но нямат навършени две години. Той за малко щеше да бъде приет от депутатите, но те навреме се усетиха, че по този начин няма да раздадат желаната от тях справедливост.

С промените в закона повече пари към стипендиите ще се дават и на майките студентки редовно обучение, които отново ще се изплащат еднократно. Помощта е равна на минималната работна заплата - 240 лв., което означава, че наведнъж майката ще получи за детето си 2880 лв.

Споделяне

Още от България