Ще има “бял списък” и за коректни възложители на обществени поръчки

Коректните възложители на обществени поръчки ще бъдат вписвани в специална Бяла книга и ще се промотират активно сред бизнеса, съобщиха от асоциация "Прозрачност без граници" при представянето на Пакт за прозрачност и почтеност при обществените поръчки.

Споразумението вече е подписано от Министерството на труда и социалната политика, очаква се да се присъединят и министерствата на регионалното развитие, на здравеопазването и на транспорта.

Пактът е изготвен от международното представителство на "Прозрачност без граници" в отговор на проблеми, свързани със съмнения за корупционни практики, непрозрачно и неефективно управление на обществените ресурси, посочи Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията. Той отбеляза, че пактът е прилаган успешно в повече от 15 държави от целия свят, които са с различна степен на обществено-икономическо развитие и имат различна управленска култура.

Споразумението ще подпомага публичните институции, бизнеса и гражданското общество в борбата срещу корупцията и подобряването на условията за бизнеса до обществените ресурси, обясниха от "Прозрачност без граници".

По думите на директора на асоциацията пактът представлява споразумение между възложителя и участниците в процедура на обществена поръчка, което дава възможност за външен граждански мониторинг, извършван от независим наблюдател. Славов посочи, че наблюдателят ще прави мониторинг на всички етапи на обществената поръчка - планиране, подготовка на документацията, осъществяване на конкурсната процедура, сключване на договор и неговото изпълнение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?