Просветният министър обеща

Ще има дисциплинарни наказания за случая с Ана-Мария

Родител на бивша ученичка разказа, че децата били бити и им давали хапчета да са кротки

Миналата седмица родители призоваха институциите да реагират незабвано при сигнали за насилие над деца. Сн. БГНЕС

Министърът на образованието Румяна Коларова заяви, че ще има дисциплинарни наказания по случая със страдащата от аутизъм Ана-Мария, чиито родители подадоха сигнал за блудство с 13-годишното момиче, извършено от персонал на Четвърто помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, където детето е ходело на занятия.

Конкретните мерки, които просветното министерство ще приеме, ще бъдат обсъдени от дисциплинарна комисия на ведомството, но първо от болнични трябва да се върне директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф.

Има период, който трябва да изчакаме, има и допълнителни данни, които трябва да се съберат и са важни да проучим, каза Коларова в понеделник пред журналисти.

По случая Софийска районна прокуратура образува дело за блудство с непълнолетно лице срещу неизвестен извършител.

Проверка в училището на Държавната агенция за защита на детето (ДАЗД) в петък установи, че децата не са в достатъчно защитена среда. Инспекторите са открили също и пропуски в работата на директора и педагогическия персонал.

Същия ден родители протестираха в няколко града с призив институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца. Те искат да има контрол над случващото се в училищата, дори и от неправителствения сектор.

За случай на физическо насилие над дете със специфични нужди, посещавало IV Помощно училище в София през 2011 година, и съмнения, че се дават хапчета на децата, за да са кротки, разказа в понеделник пред бТВ Цветанка Димитрова, майка на бивша ученичка в това заведение.

Тя разказва, че когато са записали дъщеря си Цветелина в 9 клас, всичко изглеждало нормално - запознали са се с учителката на дъщеря им, както и с други учители, които никога повече не са видели, защото родители не са били допускани да влизат в училището.

Седмица по-късно бащата на Цвети отива да я вземе и се натъква на потресаваща гледка в коридора на училището. Две лелки от помощния персонал и учител биели с пръчка и крещели по безпомощно дете с диагноза детска церебрална парализа. "Заради диагнозата си това дете няма как да си каже какво му се е е случило", подчерта майката. Бащата е отишъл веднага и разказал на директорката, но тя е отрекла такива неща да се случват в нейното училище.

По-късно от разговорите си с дъщеря си Цветанка Димитрова е разбрала, че децата седят сами в класната стая, без учител и без присъствието на възрастен човек. За да са послушни, им давали да пият хапчета – розови по описание на детето. С директорката не е успяла да говори, а със служителка в Инспектората на министерството на образованието, под чийто контрол е въпросното училище. Тя е казала, че разбира и вярва, че нещо се е случило, но "държавата ни е такава, че ние дори да назначим проверка в училището, те ще бъдат предупредени и нередности няма да бъдат открити", цитира майката думите на служителката.

Веднага след това Цветелина била отписана от това училище, разказа още майка ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България