Ще има достъпни за всеки болници без доплащане, останалите ще оцеляват пазарно

Ще има достъпни за всеки болници без доплащане, останалите ще оцеляват пазарно

Избраният за нов министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов обяви пред парламента, че най- спорните моменти от здравната реформа тепърва ще бъдат подложени на дебат. Преди да бъде гласувана кандидатурата му в сряда, той обяви пакет от мерки, като посочи, че ще инициира дебат по въпроса с доплащането, довел до скоростното отстраняване на предшественика му Анна -Мария Борисова миналата седмица.

На първо време се предлага пациентът да има директен достъп до специалист без да минава през семейния лекар, като си плати за това. По отношение на доплащането в болниците, Константинов също предлага решение.

Болници с доплащане и без доплащане

Идеята е да има болници от национално значение, на които да се осигури финансиране за качествено лечение и да се гарантира на всеки пациент безпроблемен достъп. Тези болници ще се избират на база преминали болни, техника, специалисти, но не на база собствеността – държавна или общинска. В тях доплащането ще бъде забранено.

Пред журналисти новоизбраният министър уточни, че тези болници ще бъдат около 100-120 на брой. На въпрос дали ще има регулация на достъпа до тях заради очаквания голям наплив, той каза, че не се предвижда такава и всеки ще има право да достъп, но отказа да прогнозира колко ще се чака за прием.

Останалите болници ще са с намалено заплащане от НЗОК, но в тях ще се регламентира доплащане и там ще се насочват хората, които предпочитат да си платят и не могат да чакат.

“На пазарен принцип останалите лечебни заведения ще намерят своето място. Тези, в които се доплаща, ще оцелеят, тези, в които не- ще отпаднат”, посочи Константинов.

Пред депутатите той заяви, че паралелно ще се въведе новото остойностяване на клиничните пътеки и през 2012 ще започне преминаването към друг механизъм на финансиране – диагностично свързаните групи.

Освен това ще се работи и за въвеждането на допълнителните здравноосигурителни фондове.

Сред предложенията са още да отпадне изискването за 24-часовото разположение на личните лекари, което сега е повод за недоволство. То ще бъде заместването със специални центрове, които ще поемат пациентите в нощните часове и почивните дни.

Освен това ще се работи за развитието на груповите практики, проекти за които ще кандидатстват за европейско финансиране. Предлага се още изборът на екип да се регламентира с пределни цени.

По отношение на електронната здравна карта Константинов заяви, че има два варианта – тя да регистрира само присъствието на пациента, което е по-евтино и лесно, но не гарантира висок контрол, или тя да е и здравно досие на пациента.

Константинов смята, че броят на университетските болници трябва да се оптимизира.

Той заяви, че свеждането на болниците в търговски дружества е форма на оттегляне на държавата от важен сектор. Необходимо е по-ясно да се очертае функцията на държавата. Трябва да се помисли сериозно за формата на управлението на държавните болници. Там трябва да се помисли за по-високи заплати, които да не зависят от броя хоспитализации, добави Константинов.

По отношение на лекарствена политика се предвижда преминаване към НЗОК на лекарства за онкоболни, пациенти на хемодиализа, болни от СПИН и др.

Друго предложение е времето за специализация да се зачита за трудов стаж.

Константинов предлага изравняване на потребителската такса за всички категории лица – 2.40 лева. Сега пенсионерите плащат само левче по решение на предходните управляващи.

“Здравеопазването е надпартийна сфера. В случай, че ме изберете за високия и трънлив пост на здравен министър, обещавам да изслушам всяка критика и предложение”, обърна се той към депутатите.

Гласуването на новия министър бе забавено от процедурни хватки между опозицията и управляващите, довели до скандал, продължил повече от два часа. В крайна сметка обаче кандидатурата му бе гласувана със 123 гласа "за" (ГЕРБ и "Атака"), 58 "против" (БСП и ДПС)и 12 "въздържал се" (Синята коалиция).

Опозицията: Новият министър няма управленски опит и визия

Ангел Найденов от БСП заяви, че не се вижда свързаност между личните виждания на Стефан Константинов и предизборната програма на ГЕРБ. “Оставям настрана въпроса с липсата на управленски опит, но ще си позволя да кажа, че вие сте политически и експертно непознат. Остават неясни вашите схващания за жизнено важни за системата въпроси”, обърна се Найденов към Константинов.

Хасан Адемов от ДПС се усъмни дали със смяната на министъра се продължава вече започнатото като реформа или се започва отначало, каква е визията за бъдещето и обезпечена ли е тя финансово. "Притеснени сме от липсата на административен опит на Константинов. Стилът и методите на кадрови подбор са същите, следователно са предпоставка за поредния провал”, каза Адемов. Той обаче пожела успех на новия министър.

Сините се питат дали правителството ще подкрепи реформи

Макар че Стефан Константинов е бивш член на ДСБ, Синята коалиция (СК) се въздържа при избора му, след като предварително обяви, че няма да дава за трети път доверие в аванс на здравен министър.

Ние ще ви подкрепим в трудните реформи, но дали това ще направят премиерът и правителството е съвсем друг въпрос, заяви съпредседателят на СК Мартин Димитров в последвалия дебат по вота на недоверие към кабинета. Как очаквате премиерът да стои зад вас и да ви подкрепя, като дори и сега не е тук, обърна се той към д-р Константинов, оставен съвсем сам на предназначената за правителството ложа до парламентарната трибуна, откъдето изслуша стоически целия дебат.

Мартин Димитров пожела успех на министъра и изрази надежда здравната карта да е готова още до края на тази година, което ще е добър сигнал за начало на реформите.

Не ви подкрепихме, защото не сме убедени, че ще получите подкрепа на правителството за ясен план на действие оттук нататък, каза той. Според него Константинов трябва да донесе този план в парламента, да бъде обсъден с всички, и "титаните от БСП и ДПС", и да поиска мерките да бъдат гласувани от Народното събрание.

Преди това Константинов обяви, че ще има промени в екипа на Министерство на здравеопазването. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат, заяви той във връзка със съдбата на заместник-министрите. Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна, увери той. 

Четиридесет и четири годишният акушер-гинеколог досега беше заместник-председател на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на болница "Никола Василев" в Кюстендил.

Той е третият здравен министър в правителството на ГЕРБ след оставката на Божидар Нанев през март заради обвинения за неизгодна сделка и скоропостижното отстраняване на приемника му Анна – Мария Борисова миналата седмица, която оповести, че пациентите ще заплащат здравни услуги, без това да е било официално решено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?