Ще има ли ескалация след първия голям сблъсък между Вашингтон и Дамаск в Сирия

Ще има ли ескалация след първия голям сблъсък между Вашингтон и Дамаск в Сирия

Сблъсъкът между подкрепящи сирийското правителство милиции и силите на САЩ в източната провинция Дейр аз Зур в сряда е първата подобна широкомащабна конфронтация на територията на Сирия, пише в петък британският в. "Гардиън".

 

Битката, при която няма загинали от силите на коалицията срещу Ислямска държава, подчертава сблъсъка между съперничещи си глобални и регионални сили, който се води на сирийска територия, отбелязва изданието.

До насилието се стигна само дни след провала на организираната от Русия мирна конференция в Сочи, пише в. "Гардиън" в друга статия, като подчертава, че след конференцията сирийският режим и съюзниците му са ескалирали насилието в Източна Гута и Идлиб, две от последните крепости на опозицията.

След сблъсъка американските войски в Сирия са изложени на опасност от безкрайно удължаване на мисията им и поставяне на нови цели, предупреждава в. "Вашингтон пост", отбелязвайки, че Сирия и Русия са определили военното присъствие на САЩ в Сирия като незаконно, а руското външно министерство обвини Вашингтон, че целта му е да поеме контрола над икономическите активи на страната, а не борбата с "Ислямска държава".

Въпреки призивите на Дамаск и Техеран за изтегляне на американските войски от Сирия, стратегията, обявена миналия месец от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предвижда американската армия да остане в Североизточна Сирия до постигането на ново мирно споразумение за войната, което да включва преход, слагащ край на управлението на Башар Асад, отбелязва изданието. Подобно споразумение не изглежда вероятно, така че военните сили на САЩ изглежда са обречени на потенциално безкрайно присъствие в Сирия, въпреки че всички основни актьори в страната се обявяват против.

Перспективата войските на САЩ да останат в Сирия, подкрепяйки усилията на кюрдите да постигнат самоуправление, доведе до създаването на фактически съюз на страните, противопоставящи се на всякаква форма на кюрдска автономия, включително Турция, Русия, Иран и сирийския режим в Дамаск, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитирайки бившия посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд, който в момента работи като научен сътрудник в Института за Близкия изток.

 

"Чрез дипломатическата си стратегия американците успяха да се изолират до степен, при която Турция, Иран и Сирия са единодушни, че това, което САЩ правят в Сирия е лошо", заявява той.

Мнозина членове на Конгреса също започват да си задават въпроса дали продължаването на присъствието на американски сили в Североизточна Сирия не води до риск от въвличане по-надълбоко във войната.

 

"Сериозно съм притеснен, че администрацията на Тръмп нарочно навлиза в по-широк конфликт, без ясни цели или одобрението на Конгреса", заявява сенатор Тим Кейн, член на Комисията по въоръжените сили на горната камара на американския парламент.

Войната става все по-сложна. Ако напрежението продължи да се засилва, водените от кюрдите Сирийски демократични сили и военните съветници от САЩ може да се окажат въвлечени във война на три фронта - срещу Турция, "Ислямска държава" и съюзниците на сирийското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?