Ще има ли военен парад? Само, ако обстановката позволява

Сн. БГНЕС, архив

Армията ще отбележи Деня на храбростта, но към момента се преценява под каква форма. Традиционният парад за шести май в центъра на София едва ли ще се проведе в познатия формат с представяне на тежка техника и представителни блокове от видовете въоръжени сили заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Военното министерство засега отлага решението си за след Велик ден, но от там са категорични, че ще се съобразят с предписанията на националния щаб.

При всички положения обаче ще има събитие по повод празника дори да се наложи да премине без публика. Обсъждат се различни идеи в това число провеждането само на парад на бойните знамена с барабанчици и охранителен взвод.

Този парад ще е първият за новия началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника", каза началникът на отбраната пред БНР в неделя.

Армията посреща празника си с хроничен недостиг на кадри и техника. В момента около 5000 места за военни са свободни.

Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.
След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България