Ще има ли втора вълна? Кунчев: Това е най-сложният въпрос; Мангъров: Не очаквам

Ще има ли втора вълна? Кунчев: Това е най-сложният въпрос; Мангъров: Не очаквам

Ще има ли втора вълна на Covid-19? Различни, но по-скоро оптимистични прогнози дадоха в сряда главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

Според Кунчев това е най-сложният въпрос и по него има твърдения на водещи учени и в двете крайности. Все пак той е оптимист, че и да има нова вълна тя няма да започне отрано и огнищата няма да са толкова големи.

Мангъров е на мнение, че втора вълна няма да има или поне не в апокалиптичния сценарий, който мнозина си представят и вирусът по-скоро ще "тлее".

Кунчев: Каквото и да се каже е спекулация

"Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнения и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна", коментира Кунчев в интервю за БГНЕС. Самият той казва, че е умерен оптимист.

"И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери", каза Кунчев. Той уточни, че на този етап каквото и да се каже по тази тема е спекулация, защото са необходими още проучвания и знания за вируса.

Независимо от бъдещето, което остава неясно, здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

Ако случаите трайно се върнат на 30-40, изпуснали сме положението

Главният здравен инспектор коментира още, че не трябва да ни притеснява плаващата бройка на новозаразените у нас, защото е важно какво показват данните на седмица, а не на дневна база.

"При над 100 случая в рамките на три последователни дни ще се въведат всички строги мерки, но в една по-ниска степен, ако задържим случаите на 30-40 и това не е еднократно, а в рамките на седмица ще е показател, че сме изпуснали положението и ще трябва да въведем някакви мерки", каза Кунчев.

Той каза, че дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция. Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища", заяви доц. Кунчев и даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни бележи 89-90 новозаразени. Той е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

Мангъров: Дори и да остане, вирусът ще тлее

Не очаквам да има втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове. Това коментира в сряда в Русе специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

"По начало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002 - 2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна", припомни Мангъров, цитиран от БТА. 

"Вижда се, че нещата вървят към своя край. Хубаво е, колкото може по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот. Хубаво е също така да спрат тези сутрешни изпълнения с щаба, от които мисля, че няма нищо добро", каза Мангъров. 

"Хубаво е да се обърнем назад и да погледнем това, което се случи, да се опитаме да разберем защо се случи. Защото всеки, който не познава, който не прави разбор на историята си, е осъден да я повтаря", заяви Мангъров.

Той участва в Русе в медицински форум на тема "Covid-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето", организирана от партия "АБВ". 

Може и да няма нужда от ваксина

Д-р Кунчев е скептичен, че до една година ще има ваксина срещу коронавируса, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава.

"Не съм оптимист, че много скоро ще се появи ваксина. И второ дори да се появи, производството на огромни количества при голямо търсене ще затрудни достъпа до нея. Отделно, ако нещата вървят добре и, ако вирусът не се появи отново през зимата няма да има нужда да се прилага масово", каза той.

"Не изключвам и вариантът, в който да не може да се създаде ваксина срещу Covid-19. Примерът с разработването на ваксина срещу СПИН е много показателен. При лабораторните тестове и тестването върху животни показа добри резултати, но когато се стигна до прилагането ѝ върху хора провалът беше пълен. Допълнително при Covid-19 установяваме доста неприятни факти по отношение на нивото на имунитет, които се получават след преболедуване. При много хора не продължава дълго тази защита, под 3 месеца дори, което не са добри факти за разработчиците на ваксината", коментира той.

От думите му стана ясно, че ако все пак такава ваксина се появи, то той няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?