Ще има ли втори референдум за независимост на Шотландия?

Никола Стърджън (ляво)

"Шотландия се насочва към втори референдум за независимост", пише швейцарският в. "Трибюн дьо Женев", след като сепаратистите спечелиха съботните избори в британската провинция.

Шотландия и Лондон са готови за продължителна борба за новия референдум за независимост, пише и френският в. "Фигаро", като отбелязва, че сепаратистката Шотландска национална партия на първата министърка на провинцията Никола Стърджън е спечелила 64 места от общо 129 в парламента в Единбург.

С осемте гласа на Зелените - партия, която също подкрепя независимостта на Шотландия - сепаратистите получават мнозинство от 72 депутати. Сега Стърджън се готви да предизвика премиера Борис Джонсън, който вчера обяви за "безотговорно" свикването на втори референдум, отбелязва френското издание.

Въпреки изявлението на Никола Стърджън, че вторият референдум за независимост на Шотландия е въпрос на време, конституционните въпроси се решават от парламента в Уестминстър, подчертава британският в. "Телеграф". Гласуването през 2014 г. се състоя само след като правителството на Дейвид Камерън прехвърли временно правомощията си, припомня консервативното издание, като отбелязва, че ШНП не е получила мнозинство в парламента на последните избори.

Мнозина шотландци не искат независимост, а един по-склонен към сътрудничество съюз с Великобритания, смята британският в. "Гардиън", което предупреждава, че Великобритания е изправена пред месеци на конституционни и съдебни сблъсъци. Но има алтернатива на дисфункционалното статукво - подобряване на сътрудничеството.

Голяма част от хората в Шотландия изглеждат националисти, но всъщност провинцията е разделена на три блока: категорични противници и поддръжници на независимостта, а между тези две крайности стои огромното мнозинство, което ще определи съдбата на 300-годишния съюз между Единбург и Лондон. Това мнозинство иска подобряване на сътрудничеството между провинцията и централните власти - но само 23 на сто от шотландците смятат, че провинциалните и националните власти си сътрудничат добре, подчертава изданието.

Борис Джонсън не може да управлява като английски националист. Никой премиер не може да запази съюза, ако е в конфликт с голяма част от него, подчертава в. "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят