Ще има лимит и за изписваните лекарства

Ще има лимит и за изписваните лекарства

Таван за стойността на изписваните лекарства за домашно лечение, покривани от Здравната каса, ще се въведе от 1 април, съобщи във вторник зам.-директорът по лекарствената дейност на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Албена Златарева. Работна група ще определи дотогава какви да са пределните цени на лекарствата, които касата ще заплаща по позитивния списък за всяка диагноза.

Златарева обясни, че лимитът може да се определи на база средна стойност на лечението по една диагноза, която НЗОК ще плаща, но уточни, че на този етап критериите не са ясни.

"Тази година, за да се справим с бюджета си, трябва да има строг контрол. На всеки три месеца ще преценяваме какви са разходите и ще определяме лимит по различните диагнози. На хората, които са съгласни да си доплащат лечението, ще им се изписват скъпи лекарства или оригинални медикаменти, а на останалите може да се изписват по-евтини лекарства, генерици“, обясни Златарева.

През тази година в бюджета на НЗОК за лекарства са предвидени 320 млн. лева – с 10 млн. лева по-малко спрямо миналата. Още в средата на 2009 г. от касата изразиха притеснение как ще вържат бюджета си за медикаменти след влизането в сила на новия лекарствен списък, тъй като средномесечният разход на НЗОК за целта се увеличи с 10 млн. лева.

Преди подписването на Националния рамков договор за 2010 година лекари сигнализираха, че касата се опитва да наложи лимит върху лекарствата, но тогава председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов съобщи, че е договорено отпадането на този текст в окончателния вариант на договора. Той заяви, че въвеждането на лимит върху изписваните лекарства остава на съвестта на касата.

Златарева обясни, че има драстични разлики в лечението по една диагноза, което НЗОК плаща в различни градове. Разликата се получава от това, че има голяма разновидност от лекарства на пазара и различните лекари изписват различни медикаменти на различни цени.

Така за едно заболяване лечението може да варира между 20 и 200 лева. С въвеждането на лимит от НЗОК при таван от 50 лева, ако пациентът иска лечение с по-скъпи лекарства и медикаментите му струват 60 лева, той ще трябва да доплати 10 лева.

Златарева заяви, че тази форма на икономия не трябва да се третира като геноцид, защото без ограниченията касата няма да може да се вмести в бюджета си за лекарства.

Лимитът върху изписваните медикаменти ще бъде поредната регулация, която НЗОК въвежда. Другите ограничения са върху направленията и приема в болница, които бяха отменени от Върховния административен съд (ВАС), но касата продължи да работи с тях в условията на ограничения си бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?