Ще има мониторинг на цените преди еврото

Целта е да се ограничи вероятността за ръст на инфлацията

Валдис Домбровскис

България ще трябва да направи мониторинг на цените в годините преди и веднага след въвеждане на еврото, за да се гарантира, че няма да има ръст на инфлацията.

Това стана ясно от думите на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за бТВ.

Процедурата е стандартна за държавите, въвеждащи еврото, а целта ѝ е да се ограничат възможностите за спекулации с цените от страна на търговците. Обичайно в продължение на 2 години след въвеждане на еврото търговците са длъжни да обявяват цените на стоките и в евро, и в съответната национална валута.

"Преди България да приеме еврото, трябва да има установена система за мониторинг на цените, подходящо трябва да бъдат обозначени и двете цени, така че хората да могат да виждат новите суми в левове и евро и да свикнат с новите цени. Бизнесът трябва да се ангажира да не използва еврото като извинение за повишаване на цените. Изисква се определена подготовка, но това е за по-нататък - когато България се подготвя да влезе в самата еврозона", обясни Домбровскис.

По думите на еврокомисаря "ще отнеме години България да приеме еврото".

Според него, ако проблемът с банковата рекапитализация бъде решен, е възможно до половин година да бъде взето решение България да влезе в чакалнята на еврозоната. Рекапитализацията обаче се бави, тъй като преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да одобри проспекта на ПИБ за емитиране на нови акции на борсата с цел да набави около 200 млн. лв. от капиталовия пазар.

Валдис Домбровскис подчерта, че ЕК продължава да подкрепя България по пътя към еврото. Страната е отговорна във фискалните си политики и това трябва да се запази и след присъединяването към еврозоната, смята еврокомисарят.

Той припомни, че трите прибалтийски републики са влезли в еврозоната с фиксиран курс, който не е бил променян изобщо въпреки допустимите флуктуации в чакалнята за еврото от плюс/минус 15%.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?