Ще има нов конкурс за дълбоководни сондажи в "Силистар"

"Ледербел" ще бъде отстранена, заради липса на опит, а старата процедура отива на прокурор

Ще има нов конкурс за дълбоководни сондажи в "Силистар"

За извършването на дълбоководни сондажи за търсене на нефт и газ в блок "Силистар" в южната част на българското Черноморие ще бъде обявен нов конкурс, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в петък пред журналисти.

Това обаче ще стане, след като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) открие начин да прекрати старата процедура, спечелена в началото на 2011 г. от фирмата "Ледербел БГ", в която участие има небезизвестния собственик на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев, замесен в скандала с подслушването на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шефа на следствената служба Ангел Александров за корупция в столичната топлофикация.

Причината за предприемане на действия по спирането на старата процедура и отстраняването на "Фрониер" е, че поръчаната от премиера Бойко Борисов миналата седмица финансова проверка на конкурса за издаване на разрешителното за търсене на нефт и газ установила, че "Ледербел БГ" е компания, регистрирана с 5 хил. лв. капитал, има в банковата си сметка 1000 лв. и няма никакъв опит в търсенето на каквито и да било подземни богатства и не е ясно откъде ще намери нужните 200 млн. евро за извършването на сондажите върху 7 хил. кв. км площ, обясни Добрев. Той дори увери пред ТВ7, че ако Агенцията за държавен финансов контрол установи нарушения в провеждането на конкурса за издаване на разрешителното, процедурата ще бъде дадена на прокурор.

 

Конкурсът се проведе през лятото на 2008 г. и още тогава Mediapool писа, че начинът, по който той се провежда, отблъсква големи компании като "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко". Тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дори нареди на заместника си Марий Косев да проведе разговори с кандидатите да разбере какъв е проблемът. По думите на Трайков пред Mediapool тогава, компаниите се отказали, защото са преценили, че условията в обявения за проучване терен не били подходящи за техните технологии.

 

Така на финала участие в конкурса взеха българските “Овергаз“, “Проучване и добив на нефт и газ“ на "Химимпорт", американската “Интегрити Тауърс“ и “Ледербел БГ“ ЕОД, която бе предпочетена неясно защо. Останалите участници обжалваха избора на правителството пред Върховния административен съд и съдебните спорове продължават все още. Отделно общините Приморско и Бургас протестираха срещу даденото разрешително на фирма без опит в дълбоководни сондажи. Редица експерти също алармираха тогава, че избраният титуляр няма да може да се справи.

 

Две години по-късно на същото мнение се оказа и министър Добрев, който обясни пред ТВ7, че компанията, в която участва Красимир Георгиев, не е способна да извърши това проучване. Според Добрев начините "Ледербел" да се справи с проучванията са да влезе в партньорски отношения с компания с опит или да продаде правата си за проучване на някой, който може да ги извърши. "Прави са кметовете да протестират, защото може и да има екологични последици от дейността на фирма без опит", допълни той.

 

"Жалко е с компании, които нямат опит, да поставяме под риск и енергийната диверсификация на страната", каза още министърът. "Ако АДФИ препоръча или намери доказателства за даване на процедурата на прокуратурата, няма да се поколебая да направя това", заяви Добрев в отговор на въпрос би ли дал предшественика си Трайчо Трайков на прокурор заради този конкурс..

 

Според Добрев с даването на разрешителното на "Ледербел" държавата е била ощетена с милиони левове полагаем ѝ се бонус за предоставяне правото да се правят сондажи.

 

"Притеснително, защото такива процедури се дават на фирми с опит, които да се наемат с проучване за 200 млн. евро. "Ледербел" няма опит за търсене и проучване въобще на подземни богатства, а да не говорим за дълбоководни сондажи за нефт и газ", коментира още той. Министърът сравни блок "Силистар" с друг подобен терен в Черно море – "Хан Аспарух", за който миналия месец бе подписан договор за търсене и проучване от страна на консорциум между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол".

 

"Тотал" има инвестиционна програма за 1 млрд. лв., които може да станат и 1 млрд. евро. В същото време подобен блок с подобни перспективи го даваме на компания с 5 хил. лв. капитал, която предлага 200 хил. лв. бонус, а "Тотал" – 40 млн. евро", посочи Добрев.

 

Според него "Ледербел" е трябвало въобще да бъде отстранена от процедурата. По думите му сега държавата щяла да проведе достатъчно прозрачна процедура, за да дойдат компании с възможности да проучват и да платят достатъчния бонус на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес