ЕК предупреди Сърбия, че договорката й с Русия за газопровода нарушава европравилата

Ще има нов конкурс за строежа на "Южен поток" у нас

Морската връзка ще става през плажа Паша дере по безизкопни тунели

Ще има нов конкурс за строежа на  "Южен поток" у нас

Отменена е процедурата за избор на компания, която да проектира българското трасе на газопровода "Южен поток", да достави оборудването за него, както и да извърши строително-монтажни дейности, да обучи персонала и да въведе в експлоатация съоръжението. Това обяви на сайта си проектната компания "Южен поток България" във вторник.

Търсенето на изпълнител на поръчката за 3.5 млрд. евро бе обявено на 31 октомври, когато председателят на "Газпром" Алексей Милер пристигна в София и след разговори с премиера Пламен Орешарски и двамата дадоха формален старт на "Южен поток" в България с "първа заварка" във Врачанско.

Изненада предизвика не само краткият срок на конкурса – подаване на писма за интерес до 15 ноември, но и вкарването на всички важни дейности по проекта в една процедура, което отнема възможността за конкуренция по отделните дейности. Всичко това, заедно с отказа на българското правителство да представи детайлна информация за постигнатите договорености с "Газпром", породиха съмнения, че конкурсът е нагласен.

По неофициална информация заявления са подали седем консорциума между световни компании от бранша и български фирми, от които само "Енергоремонт Холдинг" и Главболгарстрой" се идентифицираха като партньори на кандидатстващите обединения.

Като официална причина за спирането на процедурата е посочен големият интерес на международни компании за участие в конкурса и подадени заявления от потенциални кандидати за удължаване на крайния срок за подаване на документи, както и искания на допълнителни разяснения по конкурсната документация и тълкувания на условията.

При това положение компаниите, които вече са подали писма за намерение да участват в процедурата, ще бъдат поставени в неблагоприятно положение спрямо компаниите, които още не са го направили, но имат такова желание и чакат разясненията, пише в обявлението.

За да се гарантира равнопоставеност на всички кандидати за строежа на "Южен поток" у нас, проектната компания прекратява конкурса, но на по-късен етап ще обяви нова процедура с нови срокове за подаване на документи за участие. Целта е да се привлекат повече на бой квалифицирани участници, които да подадат коректни и конкурентни оферти, посочва още компанията, която обаче продължава да мълчи колко точно са били кандидатите в отменения вече конкурс.

По-рано през деня стана ясно, че варненският плаж Паша дере, през който морското трасе на газопровода "Южен поток" трябва да мине, за да се свърже с наземната си част, няма да бъде разкопаван. Четирите тръби на съоръжението ще бъдат положени на 20 метра дълбочина в специално прокарани по алтернативен метод тунели, предвижда оценката за въздействието на проекта върху околната среда, обявена от компанията "Южен поток Транспорт" (South Stream Transport) , която отговаря за изграждането на подводната част от трасето за доставка на руски природен газ през Черно море, България, Сърбия, Унгария и Словения до Северна Италия.

Междувременно пък от Европейската комисия коментираха, че договорът между Сърбия и Русия за строежа на наземната част от газопровода не отговаря на европейските изисквания за достъп нат рети страни до съоръжението.

Екооценката за българския участък от морското трасе ще бъде публично обсъдена на 19 декември във Варна и на 20 декември в село Приселци, община Аврен. Докладът за ОВОС е достъпен на сайта на компанията и в хартиен вариант в сградите на екоминистерството, на варненската екоинспекция, на общините Варна и Аврен, както и в кметството на Приселци. До края на декември 2013 г. компанията ще събира мнения и възражения по оценката, преди да я внесе за окончателно одобрение от Министерството на околната среда и водите.

Алтернативният метод за прокарване на тръбите на газопровода през плажа е разработен заради притесненията, изказани при предишното обсъждане на екооценката на проекта през февруари тази година, че разкопаването може да окаже негативно въздействие на крайморската ивица. Затова вече се предвижда вместо полагане на тръбите в изкопи, под плажа, на дълбочина около 20 метра, ще се прокарат четири тунела с диаметър от 2.4 метра - по един за всяка от тръбите от газопровода.

“Ще използваме модерни строителни технологии, за да запазим плажа по време на строителството. Няма да има разкопаване или строителни работи на самия плаж, а тунелите ще бъдат напълно незабележими”, уверява Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на "Южен поток България".

Компанията припомня, че от 2009 г. са проведени проучвания на околната среда и културното наследство върху повече от 16 500 км по цялото трасе на морския участък, включващи използването на специална сонарно оборудвана и роботизирана подводна техника, снабдена с камери. Изследвано е и тясното място, на което газопроводът излиза на сушата, включително преминаване през брега. Екооценката е извършена от международна компания URS Infrastructure & Environment UK Ltd., базирана във Великобритания, в сътрудничество с две български консултантски компании по околната среда - "ПОВВИК" и "ГеоМарин".

Строежът на морския участък се изчислява прогнозно на над 10 млрд. евро, а на наземното трасе около 7 млрд. евро. За българския участък очакванията са да струва 3.5 млрд. евро. Символичната първа "заварка" за сухопътното трасе през наша територия бе направена на 31 октомври.

Сърбия изрази готовност да започне да строи своя участък от трасето на 24 ноември, но във вторник заместник-директорът на Секретариата на Енергийната общност Дирк Бушле коментира, че споразумението за изграждане на клона на газопровод "Южен поток" през Сърбия в много точки противоречи на европейските правила

"Начинът, по който е направено международното споразумение между Сърбия и Русия, не съответства на правилата на енергийната общност" каза Бушле, цитиран от сръбската агенция Бета и БТА.

Основното нарушение е, че в договора за "Южен поток" не е предвидено инфраструктурата да бъде използвана и от трета страна.

"Има възможност да се направи изключение от това правило, но за това е необходима съответна процедура, а нито "Газпром", нито "Сърбиягаз" или някоя друга от компаниите, включени в "Южен поток", не е поискал това", каза представителят на Енергийната общност.

Той допълни още, че в документа за строителството не е направено ясно разграничение между транзит и снабдяване с газ.

По предварителни оценки сръбското трасе ще струва 1.9 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес