Ще има още наказания за престаралите се с далекопровода до АЕЦ "Белене"

Още трима служители на предприятието "Трафоелектроинвест", част от националната електрическа компания" (НЕК) ще бъдат наказани заради това, че са се престарали в работата ки и са придвижили преписка за отчуждаване на терени за строеж на далекопровод до АЕЦ "Белене", чийто строеж бе спрян през март 2012 г.

Скандалът с подготовката на изграждането на 400-киловолтов електропровод за АЕЦ "Белене" избухна миналата седмица и управителят на предприятието "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов бе уволнен и бе назначена вътрешна проверка на НЕК, която да изясни как се е стигнало до нелепата ситуация.

Установено е, че е допусната административно-управленска грешка от ръководството на „Трафоелектроинвест” и от служителите, които работят в отдел "Подготовка за обекти за строителство”, съобщи в понеделник на брифинг Михаил Андонов, изпълнителен директор на собственика на НЕК - "Българския енергиен холдинг" (БЕХ).

Грешката се състои в това, че след правителственото и парламентарното решение за спиране на ядрения строеж от предприятието продължили кореспонденцията си с общини и съответни други ведомства за завършване на започната през 2008 г. процедура за изграждане на електропровода. Никакви разходи обаче не са били направени по строежа на електропровода и "няма саботаж", обясни шефът на БЕХ и бивш директор на НЕК..

"По Закона за устройството на територията процедурата, която е стартирана, приключва с изготвяне на предварително трасе. Процедурата е вървяла до определен етап като такава. В Община Свищов не за първи път е получавано такова писмо, кореспонденция е водена от 2008 г. Това, което се реагира от община Свищов, не беше толкова резонно и правилно като постъпка. Това, което са свършили колегите - от голямото желание да си свършат проекта, стигнаха до административни наказания”, посочи Андонов.

На длъжностните лица – Тодоров, Диков и Иванов, които са участвали в изготвянето на преписките за далекопровода, са поискани писмени обяснения и ще им бъдат наложени административни санкции според степента на провинението им, обясни и директорът на НЕК Крум Анастасов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес