Служебното правителство пое щафетата до изборите

Ще има приемственост без "самоцелни проверки" на кабинета "Борисов"

Съвет на отиващия си премиер към новия: "Не обръщайте внимание на партиите"

Бившият и настоящият премиер Бойко Борисов и Марин Райков. Сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов и всичките му министри предадоха в сряда щафетата на назначеното от президента служебно правителство начело с Марин Райков, което демонстрира приемственост и лоялност към досегашното управление, без резки движения, без "авантюри" и ревизия на политики, без "самоцелни проверки" на кабинета "Борисов".

Райков каза, че ще се търсят резерви в рамките на приетия вече бюджет за един по-социален подход, но без да се изпада в популизъм. Финансовият министър Калин Христов, досега подуправител на БНБ, отговарящ за валутния борд, бе категоричен, че финансовата стабилност и дисциплина няма да бъдат поставени под въпрос, а заем за вдигане на доходите няма да се взема. Така правителството парира идеите за емитиране на дълг за повишаване на доходите, лансиран от икономисти, сред които и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Райков към Борисов: Доказахте, че сте силен, а не силов политик

В обръщението си към Бойко Борисов служебният премиер открои и оцени високо неговите най-спорни от гледна точка на критиците му качества – силовата политика и потъпкването на демократичните принципи.

"Мога да си позволя лична оценка за начина, по който върнахте властта. Вие доказахте, че сте силен, а не силов политик като създадохте условия народът да бъде чут отново. Това е от ключово значение. С това вие доказахте, че демократичните принципи не са само основа на нашето законодателство, но и че те са стил на поведение и начин на мислене на българските политици, на българската политическа класа, че ние днес можем да се наречем европейска демократична България, страна с определена демократична култура", каза Райков в обръщението си към Бойко Борисов.

Нямаше смисъл да управляваме в предизборна ситуация

"Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още два месеца да дойдат изборите и в една предизборна ситуация да управляваме", каза преди това Борисов.

"Така както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет", заяви той и благодари на министрите си.

"Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да може хората да се поучат от грешките и да ги изправят. Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори и в една предизборна ситуация да управляваме. Мисля, че решението, което взехме беше правилно и така имаме възможност всички политически партии, всички, които искат да участват на изборите, защото законът го позволява, да отидат и да участват. Аз съм убеден, че това, което правихме в строителството, в инфраструктурата, в археологията, в културата, в образованието – хората го оценяват. Тук има един парадокс – то е толкова нормално, че те много бързо свикват с нея", посочи Бойко Борисов.

"Това, за което не ни стигнаха силите или не можахме да преценим правилно е балансът, защото ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, ние щяхме да правим една. Ние се хванахме да правим всичко едновременно – метро, дъги, магистрали, ж.п. линии, пречиствателни станции, музеи и в същото време управлявахме в най-тежкото време за света сами", отчете отиващият си премиер, който се впусна в любимите си многословни обяснения за усвоените еврофондове и свършената работа.

"Не обръщайте внимание на партиите"

Бившият министър-председател пожела успех на Райков и колегите му, като му препоръча: "Изобщо не обръщайте внимание на това, което казват политическите партии, включително и нашата, изобщо! Изобщо не обръщайте внимание на това, което ще кажат БСП и ДПС, защото те дезертираха".

"Ние ще си направим в партията изводи и много честно ще предложим на изборите на хората с колко и как може да се вдигнат доходите", заключи Борисов с уточнението, че няма да обещават с нито лев повече от възможното.

Райков: По-социален подход, но не популистки

Марин Райков каза от своя страна, че мнозинството на ГЕРБ е дало възможност на служебното правителство за "първата крачка" към "обуздаването на цената на тока" и повтори заявката си за "по-социален подход" на управлението.

"Ние няма да имаме и няма да разполагаме с бюджет, който сме предложили. Ние ще изпълняваме бюджета, който е вече разписан. В него ние ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която със сигурност няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде поне начален отговор на очакванията на хората от най-уязвимите категории", обеща служебният премиер.

Изборният борд няма да остане пропагандна инициатива

Той се ангажира, че Изборният борд към МС няма да е "пропагандна" инициатива. Райков е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за състава и функциите на борда, който ще следи за организацията и провеждането на парламентарните избори на 12 май. По-късно в сряда Райков ще търси контакт и с лидера на БСП Сергей Станишев, както и с останалите партии от парламента.

"Естествено, ще търсим начини да се отворим към мнението на хората извън партийните среди, включително и с част от протестиращите и с други представители на голямото мнозинство от българския народ. Контактът с партиите, разбира се, е много важен. Ние сме не партийно правителство, но ние не сме антипартийно правителство, защото ние вярваме в ценностите на представителната демокрация, които са в основата на съвременната европейска цивилизация", увери служебният премиер.

"Този екип ще бъде работлив, а не бъбрив"

Като един истински дипломат Марин Райков се опита да смекчи гафа на държавния глава от вторник, когато той показа в президентството служебния кабинет, но не представи министрите. "Вчера президентът Плевнелиев по моя молба се съгласи да ми остави привилегията аз да представя своя екип", каза служебният премиер и представи министрите един по един.

"Този екип ще бъде работлив, а не бъбрив", каза служебният премиер. Екипът ще има комуникационна култура с медиите, но той трябва да бъде оставен да работи, призова Райков и се обърна към медиите с думите: Много разчитам на вас, на вашата подкрепа, на вашата независимост, както от властта, така и от други източници.

Може да управляваме без парламент и собствен бюджет, но не може да управляваме без доверието на хората, вие, медиите, сте това, което една нация говори сама за себе си. Ако вие не ни помогнете, се страхувам, че това може да направи задачата ни още по-сложна, каза Марин Райков.

Без "самоцелни проверки" на предното правителство

В отговор на въпрос дали ще бъде направена ревизия на управлението на правителството на Бойко Борисов, служебният премиер каза, че за него приемствеността е важна. Служебното правителство има свой образ, отношенията ни към работата на предшествениците ни ще се огледат в начина ни на работа, посочи Райков. Той заяви, че ако бъдат забелязани нарушения, при стриктно спазване на прерогативите на институциите в България служебното правителство няма да крие нищо. Но самоцелни кампании с популистки характер, само и само да се демонстрират някакви действия в момента, подобни инициативи по-скоро биха отнели от енергията, която българският народ очаква да концентрираме в нещо по-градивно и по-полезно, каза Марин Райков.

Ще държим на приемственост по отношение на направеното от власт в инфраструктурата, археологията, културата и области, в които бяха постигнати определени резултати, допълни той.

По-късно в Министерството на външните работи, където пое поста от досегашния титуляр Николай Младенов, Марин Райков допълни щрихи от концепцията на правителството.

Предизвикателствата, пред които е изправено нашето общество, са сериозни, не са драматични, те няма да преформатират българската държавност, те просто ще внесат съществени нови акценти в начина на възприемане на процесите в страната, обясни премиерът.

"Искам да разсея всякакви илюзии, че сега ще хвърлим на земята цялата държавна структура и ще започнем някакви екзотични иновации по отношение на начина на функциониране на държавността", заяви Райков.

"Чуждите инвеститори да са спокойни"

Премиерът отправи и успокояващи думи към инвеститорите. "Чуждите инвеститори трябва да бъдат спокойни, никакви импровизации и авантюри няма да предприемем, но ще защитим интересите на българските граждани", каза той в МВнР.

Няма да се прибягва към "безразборни национализации", които, по думите му, биха ни върнали назад и които биха поставили под въпрос бъдещите инвестиции. "България е част от европейското икономическо пространство, тя се подчинява на определени принципи на функционирането му и никакви популистки и екзотични действия няма да бъдат предприемани самоцелно, защото това означава да изпаднем в тежка икономическа изолация, първата и най-тежка последица от която би била цената, която биха платили българските граждани", коментира Райков.

Марин Райков посочи, че тезата за разтрогване на договори по силата на популистки натиск не може да бъде възприемана в ЕС като убедителна, най-малкото защото в правото има принцип, че договорите трябва да се изпълняват.

"Трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкоосновени, освен когато се създадат достатъчно правни основания да се върви към някакъв друг тип реакция", каза премиерът.

Той обаче заяви, че това не означава, че ще бъдат оставени без последствия съмненията на голяма част от българските граждани за начина на функциониране на тези дружества. Премиерът посочи, че "ще бъде направен одит в цялата верига в енергетиката, веригата на ценообразуване ще бъде разследвана без никакви компромиси и в дълбочина".

Споделяне

Още по темата

Още от България