Ще има ранен прием в математическите и хуманитарни гимназии след четвърти клас

Милена Дамянова, сн. БГНЕС

ГЕРБ пое ангажимент да даде възможност на математическите и хуманитарните гимназии да продължат да имат прием от пети клас, като съответно тези езикови гимназии, които в момента под една или друга форма също обучават малки ученици, да запазят своите традиции. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание, попитана дали ще има прием в езиковите гимназии от пети клас.

Дамянова уточни, че предложението за този прием е част от текстовете, подготвени от ГЕРБ между първото и второто четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование. По въпроса за приема от пети клас все още нямаме конкретно становище от Министерството на образованието и науката, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че мнението на МОН е изключително важно и се надява то да бъде споделено в парламентарната образователна комисия.

В първия мандат на ГЕРБ един от спорните моменти в проекта за училищен закон бе именно забраната математическите гимназии да осъществяват традиционния прием след четвърти клас. Запазването на ранния прием бе една от отстъпките, която ГЕРБ направи по искане на родители и учители от математическите гимназии. За да не бъдат ощетени останалите видове училища обаче се позволява ранен прием и за хуманитарните и езиковите гимназии.

Статутът на иновативното училище се прецизира с предложения между първото и второто четене на законопроекта за предучилищното и училищното образование, съобщи още Дамянова. Тя обясни, че училищата, които искат да бъдат иновативни, ще трябва да кандидатстват пред Министерството на образованието и науката, и там комисия ще разгледа учебната програма, по която иска да работи това училище. Ще бъде разгледана също и методиката, която иска да прилага съответното училище, както и учебният му план. Въз основа на тези критерии ще се получава статут на иновативно училище.

"Въведохме статут на защитена и средищна детска градина, като това предложение беше обсъждано отдавна, но когато беше внесен законопроектът в парламента нямахме готовност за конкретни текстове и за съответната финансова обосновка", каза Милена Дамянова, цитирана от БТА.

Сега в образованието има защитени и средищни училища. Председателят на образователната комисия обясни, че пътят, който трябва да изминават децата до средищната детска градина, ще е по-кратък от този на учениците до средищното училище.

"Идеята е малките деца на три-четири години да пътуват на по-кратки разстояния, ако искаме да бъдат обхванати в детската градина", посочи Дамянова.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?