Ще има уволнения в агенцията по храните, но не сега

Десислава Танева, снимка БГНЕС

Ще има кадрови и организационни промени в агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но не може да ги направим в пика на кризата с африканската чума, при която имаме нужда от хора на терен, каза земеделският министър Десислава Танева в петък пред БНТ.Тя обясни, че има слабости в работата по борба с африканската чума по прасетата, особено в комуникацията с хората.

По повод разследването на Генка Шикерова за нарушенията при обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци с мобилни инсинeратори, министърът каза, че ще съдейства на прокуратурата в проверката.

Земеделският министър обясни, че досега са установени 30 огнища на африканска чума по свинете в страната. Повечето са в Северна България. Шест от случаите са в промишлени комплекси, а останалите в домашни стопанства.

Последното открито огнище при домашни прасета е от 27 юли. Министърът допълни, че случаите на болни диви прасета са 33, а последният е от четвъртък вечерта..

Десислава Танева уточни, че към момента в 12 държави от ЕС има случаи на африканската чума по свинете и за седем години нито една държава не е излязла от списъка. Министърът посочи, че не е толкова трудно и скъпо частните стопанства да въведат необходимите мерки за биосигурност, а държавата ще търси варианти да помогне.

Министърката каза, че всеки, който доброволно е умъртвил животните си, ще получи по 300 лева, за да почисти двора си и да подготви мястото за ново гледане на прасета догодина. Попитана дали протестите срещу мерките на държавата са политически, тя отбеляза, че има места, където кметове провокират протести.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?