Ще искаме 1,5 млн. лв. от Сърбия за нефтените петна по Дунав

Въпроса за получаване на обезщетение от Белград заради нефтеното замърсяване на Дунав през октомври от рафинерията в Прахово, ще постави България по време на среща с представители на Сърбия и Румъния в сряда. Щетите са оценени на 1,5 млн. лв. и страната ни ще претендира за компенсации в пълен размер, каза пред журналисти във вторник министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

В същото време стана ясно, че Секретариатът на Дунавската конвенция е приел предложението на България за създаване на фонд за взаимопомощ при трансгранични замърсявания на реката и при преодоляването на щетите от тях. Ще  започнат консултации по въпроса, е записано в резолюцията от състоялата се във вторник във Виена среща на страните от конвенцията.

Конвенцията се е ангажирала и с актуализацията на списъка с обектите с висок потенциален риск за причиняване на трансгранично замърсяване на Дунав.

Всички страни-членки на Дунавската конвенция ще направят преглед на техните вътрешни процедури за активизиране на системите за ранно предупреждение. Ще започне разработване на конкретни процедури за оказване на взаимопомощ при трансгранично замърсяване. Ще се направи преглед на правната рамка в Европейския съюз с цел подготовка на предложения за бъдещи стъпки по процедури за прилагане на принципа “замърсителят плаща” при трансгранични замърсявания.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?