Корнелия Нинова:

Ще изгоня ласкатели и подлизурковци от БСП, активът ни не иска коалиции с ДПС и ГЕРБ

"Моделът Пеевски" е неприемлив, решенията в партията не трябва да са обременени от зависимости

Корнелия Нинова. Сн. БГНЕС

Госпожо Нинова, защо се включихте в битката за лидерския пост на БСП?

Защото мога и искам да променя БСП, така че партията да печели победи.

Какво в БСП трябва да се промени, според вас?

Аз лично смятам, че поне  пет неща в партията са за промяна. Първо – идеологията. Аз не приемам  някои твърдения, че изборите и политиката са станали технология. Трябва да се върнем на равнището на борба на идеи. Трябва ни чиста лява идеология. Надявам се повече да не участвам в спорове за плосък данък и дясна партия ли е БСП.

На второ място – организаиционното състояние е лошо. Бих обърнала повече внимание на организационния живот по места.Бих им прехвърлила повече права и отговорности по кадрови,финансови и идеини въпроси. Не бих им налагала готови решения отгоре и от позиция на силата.Ще разговарям с тях като с равни.

Бих привлякла лявата интелигенция. Тези дни се срещах с такива хора, те имат какво да ни дадат, но се чувстват отблъснати от БСП. Ще търся начин да ги  върна в партията. Необходими са ни граждански организации, кооперации и синдикати.

Бих разкарала  далеч ласкатели, кариеристи и подлизурковци.

Коалиционните отношения смятам, че трябва да бъдат обект на референдум в партията. Ще предложа, и ако ме изберат ще въведа – подобни много важни въпроси като този, с кого преди избори и с кого след избори, да се решават от вътрешни референдуми.

Свидетел съм как хората в партията често научават за наши важни решения от медии и стоят някак отстрани, без да са участвали във вземането на решенията. Загубихме връзката помежду си.

Стилът на работата вътре в партията също смятам, че трябва да бъде променен. Много бой отнесох за изречението "да слезем от джиповете и да влезем в селските кръчми". Някои колеги не разбраха смисъла – то не е "джип" и "кръчма" конкретно.То е символ. То е призив да намалим високомерието, да скъсим дистанцията, да отидем при  хората и да им видим проблемите. Ако не познаваш проблемите , няма как да ги решиш, на какъвто и пост да си.

Кои са ласкателите, подлизурковците и кариеристите в БСП, за които споменахте?

Няма как поименно да изброя. Казвам го като типаж и модел на поведение. Такива хора създават край теб изкуствена  среда. Не можеш да усетиш естествения пулс на нещата, когато  те заблуждават и ласкаят единствено заради личния си интерес.

Много хора в БСП, смятани за близки до вас, застанаха зад въвеждането на плоския данък. Кога се сетихте, че не е добре лява партия да прилага десни мерки?

Въпросът в БСП, че трябва да водим идейни дискусии, винаги е стоял. На всички срещи с хората тази тема  се поставя. . Оценихме плоския данък като грешка , но щом ние сме го въвели, трябва да си носим отговорността. Не бягаме от тази отговорност. Сега го отчитаме, че не е социален  и предложихме неговата отмяна.Не срещнахме подкрепа в този парламент,но поне освободихме най-ниските доходи от данък.

Казват, че сте била част от СДС. Как от десни минавате лесно към левите възгледи? Как се връзва  семейното подоходно облагане с миналото ви в СДС?

Никак не се връзва, защото не съм била част от СДС. Лъжа е, че съм била член, симпатизант или каквото и да е било на СДС. Опровергавам тази лъжа винаги, когато се повдигне. А тя излиза я на конгрес, на я пленум, я когато се редят листи за депутати. Вече 10 години все едно и също се говори, но никой не е пробвал дори да го докаже, никой, който ползва този компромат, не извади снимка, членска книжка, статия или каквото и да е. Никога не съм членувала в СДС. Единствената партия, в която съм била, е БСП и това е от 10 години насам.

Покрай битката за председателското място в БСП доста упорито се твърди, че Драгомир Стойев е кандидатът на Пеевски, че Михаил Миков е налаган от апарата. Вие усещате ли, че някой от вашите колеги има подкрепата на апартичиците в БСП и дори на ДПС?

Естествено, чувала съм и аз тези слухове. Слухове на коментирам, защото вярвам на факти, а факти нямам и уважавам колегите си кандидати.

Имате ли ясна позиция по създалата се ситуация с КТБ, случила се заради депутата от ДПС Делян Пеевски и "развода" му с банкера Цветан Василев?

Не познавам добре нито Пеевски, нито Василев. Нямам обвързаности с тези хора. Нямам бизнес и фирми. Нямам влогове в КТБ. Нямам отношение към тях в лично качество. Това, което обаче се случва в държавата, е важно да се коментира, защото то се отрази на финансова стабилност, на икономиката и допринесе за политическа криза. Първо – смятам, че се злоупотребява с истината . Много е важно да се изнесат фактите, за да се вземе правилно решение. БНБ един ден казва едно, на другия ден вади друго, върви  противоречива информация. А БНБ е институцията, която трябва да даде фактите.

Позицията ми е КТБ да не се фалира, да се търсят начини за нейното стабилизиране, чрез даване възможност на акционерите да увеличат капитала и да се гарантират вложителите – малки фирми, общини, болници .

Смятате ли, че има някой ваш конкурент за мястото, който да е фаворит на ръководството и да има служебна преднина?

Има слухове. Но аз не съм видяла факти.

Появи се неофициална информация, че някои кандидати са били убеждавани да не влизат в надпреварата за лидерския пост. Вие била ли сте "учтиво" помолена да не се кандидатите?

Да.

От кого?

Няма да ви отговоря на този въпрос.

На 14 юни миналата година НС избра Делян Пеевски за председател на ДАНС. Последваха протести – многолюдни и многомесечни. До каква степен фигурата на Пеевски има общо със случващото се в БСП в момента? Свързана ли е политическата криза в държавата, която се предизвика от номинацията на Пеевски, с вашата партийна криза?

Не виждам връзка. За кризата в БСП сме си виновни ние. За назначението на Пеевски казахме достатъчно категорично, че сгрешихме, след това се извинихме. Но за случващото се в БСП сме отговори хората в БСП.Не бива все да търсим вината извън себе си.

Преди една година лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че има олигархичен кръг между КТБ, Делян Пеевски и медиите на Пеевски. Никой от БСП не пожела да коментира това изказване на лидера си. Протестиращите и някои опозиционни партии заговориха за "модела Пеевски". Вие виждате ли такъв модел? Имате ли икономически зависимости?

Моделът Пеевски не е приемлив.

Но не аз съм човекът, който трябва да ви даде отговори, защото не съм участвала в решенията на лидерско ниво. 

Не завися от икономически кръгове. И ако бъда избрана за председател на БСП, ще се опитам да сложа край на подобни обвързаности. Решенията в политиката трябва да се вземат с разумни аргументи, а не поради обвързаности и зависимости .

Споменахте, че вътрешнопартийни референдуми ще решават предизборни и следизборни коалиции. Вашето лично мнение – какви са приемливите коалиционни партньори след избори.Смятате ли,че ДПС продължава  да бъде потенциален коалиционен партньор на БСП, след като редица анализатори твърдят, че от подобна коалиция страда само вашата партия?

Не, не смятам. Защото имам впечатление, че това е мнението в партията. Бях на конференция в Пазарджик и категорично ни бе поставено условие да не правим никакви коалиции с ДПС. Ще си слушам хората.

Има ли шанс ГЕРБ да бъде коалиционен партньор на БСП?

Ако отново стъпя на този аргумент – мнението в партията – не. Мнението в партията е, че БСП не трябва да прави безпринципни коалиции.

Заявявала сте неведнъж, че форматът Коалиция за България е изчерпан. В какъв вариант трябва БСП да се яви на избори?

Според мен в коалиция с БСП трябва да участват партии, които носят  допълнителна сила и подкрепа от хора. Бих се радвала ако наши партньори станат и граждански съюзи и кооперации, лявомислеща интелигенция,студентски съюзи , които ще донесат допълнителна енергия. Същото важи и за партиите.

АБВ носи ли допълнителна енергия?

На избори отиваме без АБВ.

Тоест, и вие се чувствате "предадена" от Георги Първанов и Румен Петков, като сегашното ръководство на БСП?

Когато се случи разривът между нас и колегите от АБВ, изразих позиция и продължавам да стоя на нея – думите "предатели", "ренегати" са неуместни, силни, така не можеш да се отнасяш към свой другар. Все пак този човек (Георги Първанов - бел.ред.) е бил два мандата президент и то успешен. Трябваше спорът да се реши умерено диалогично и колегиално. Струва ми се също, че в този спор надделяха лични разногласия, а не принципни различния.

Ако АБВ влязат в парламента, смятате ле за уместно да се водят разговори и с тях?

Да, смятам за уместно. Ако са в парламента е редно. Те имат подобна на нашата идеология и платформа. Ако това ще направи БСП по-силна в бъдещия парламент, не виждам проблем.

Какви бяха грешките на Станишев като лидер?

Приела съм една позиция – в тази битка да не злепоставям нито бившето ръководство, нито настоящите кандидати за председатели. По две причини. Желанието ми да бъда председател на БСП не може да минава през "труповете" на колегите. Авторитетът на БСП е по-важен от моята амбиция . И второ – именно от хората в БСП знам, че когато имаме лични публични противопоставяния, това  ги демотивира. Те очакват от нас да излъчваме сила, а личните противоборства излъчват слабост.Сигурно в личен план ще спечеля опозиционните гласове ако се нахвърля срещу Сергей,но ако това ще стане за сметка на авторитета на БСП-Не.По-добре аз да загубя, отколкото БСП.

Как става пречистването от корпоративни интереси, за което говорите, без да бъде изговорено?

Ще кажа всичко, каквото мисля,но не пред медиите.То  трябва да бъде изговорено там, където му е мястото – Национален съвет и конгрес.И като гледаш човека в очите.Много е лесно да хулиш в медиите и зад гърба на някого,но не е мъжкарско и е комплексарско.

Споделяне

Още от Интервюта