Ще изнасяме повече вино за Европа

Ще изнасяме повече вино за Европа
България получава увеличени квоти за безмитен внос на вина в страните от Европейския съюз до пълноправното ѝ членство, съобщиха в сряда от Министерството на икономиката и енергекитага. Споразумение с Европейската общност, влизащо в сила със задна дата – 1 януари 2005 г., е било утвърдено на заседанието на Министерски съвет.

Така българските производители ще могат да изнасят с 2 200 хектолитра повече пенливи вина в сравнение със старата квота, която бе за 1 800 хектолитра. При бутилираните еликсири свотата 510 хил. хектолитра на година при придешни количество от 485 хил. хектолитра. При наливните вина квотата запазва предишната си стойност – 195 хил. хектолитра. Без промяна са и количествата за безмитен внос в Европа на вина от прясно грозде – 73 100 хектолитра.

Действието на споразумението, подписано в Брюксел на 23 февруари 2006 г., ще бъде прекратено с влизане в сила на Допълнителния протокол към Европейското споразумение за асоцииране относно вината и спиртните напитки, а квотите за търговия с вина ще отпаднат с пълноправното членство на България в ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?