Ще купи ли Русия България?

Руската имотна и туристическа инвазия отслабва за сметка на придобиването на стратегически отрасли от икономиката

Ще купи ли Русия България?

Руската имотна и туристическа инвазия в България отслабва през последните години, за сметка на все по-големия апетит към завладяването на стратегически отрасли от икономиката – основно в енергетиката и телекомуникациите. Този извод може да се направи от официалните данни, изготвени от българските институции.

Покупките на имоти и посещенията на руснаци в България намаляват. По данни на Агенцията по вписванията 75 266 руски граждани са придобили собственост у нас за двайсетгодишния период от 1996 г. до 30 септември 2016 г. Отделно още 30 фирми, притежавани от руски граждани, са купили имоти в България.

Няма данни за точния брой на имотите, които са собственост на руснаци, защото такава статистика не се води. В масовия случай те купуват по един апартамент, но има и такива с по няколко и дори инвестиции в цели комплекси, коментираха от български агенции за недвижими имоти.

По данни на БНБ руските инвестиции в недвижими имоти общо възлизат на над 1.1 млрд. евро. Още толкова са корпоративните капиталовложения, най-големите от които са на "Лукойл" в бургаската рафинерия и на ВТБ във "Виваком" (БТК). Общо руските инвестиции в България са над 2.06 млрд. евро, по данни на БНБ. Това отрежда Русия седма позиция сред чуждестранните инвеститори у нас. По този критерий номер едно е Холандия, следвана от Германия.

Руските инвестиции обаче са в стратегическа инфраструктура от национално значение.

Руснаците са извън топ пет на чуждите туристи, посещаващи страната ни, показват данните на НСИ. За 2015 г. те са едва на шеста позиция след Румъния, Турция, Гърция, Германия и Македония. От 2013 г. се наблюдава тенденция за намаляване на посещенията на руски граждани у нас, според данните на НСИ (виж графиката).

Източник: НСИ

Въпреки това множество руски сайтове от 2014 г. насам публикуват информации, че над 300 000 руснаци са купили над 500 000 имота в България, а инвестициите се оценяват на 4 – 5 млрд. долара. За сравнение, това е приблизително броят на всички жилища в областите Варна и Бургас взети заедно. Общо в двете области има 534 212 жилища, по данни данните на НСИ за 2014 г. За последните две години обаче броят им най-вероятно е нараснал.

Според различни руски класации България е неизменен лидер като най-предпочитаното място за покупка на втори дом от руснаците. По брой запитвания България изпреварва втората предпочитана дестинация Испания с 45%, според най-големият рускоезичен сайт за имоти зад граница prian.ru.

Не става ясно откъде руските сайтове и издания са взели информация за тези данни, защото източници не са посочени, но числата се повтарят. През септември пък депутатът от руската Дума и партията на президента Владимир Путин - Пьотр Толстой нахално обяви пред кореспондента на БНТ в Русия: "България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме", демонстрирайки неотслабващите руските имперски амбиции към България.

Търсейки излаз към топлите морета и преследвайки свои геополитически цели, Руската империя помага на България за освобождението ѝ през 1878 г., но след това има съществена роля за разпарчетостването на страната ни на Берлинския конгрес и е твърдо срещу обединението на България през 1885 г. След Втората Световна война България остава в сферата на влияние на бившия вече Съветски съюз, а комунистическият диктатор Тодор Живков предлага страната ни да стане 16-тата му република. Така за руснаците България се отъждествява с израза "курица не птица, Болгария не за граница".

Тези нагласи остават след промените през 1989 г., а на централния булевард "Тверски" в Москва и днес може да чуете как руснаци се разбират за почивните дни да отскочат до Златни пясъци или Слънчев бряг, все едно че са някаква част от Подмосковието.

Сривът на руската икономика охлади руската имотна инвазия

Сривът на руската икономика и обезценката на рублата доведе до близо троен спад на покупката на имоти у нас от руснаци през 2015 г. спрямо пика от 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията (виж графиката).

Източник: Агенция по вписванията

Основният потърпевш от срива на руската икономика са представителите на средния и малкия бизнес, които са основни купувачи на имоти у нас. В същото време България не представлява интерес за покупка нито на първи, нито на втори дом за руските олигарси, които предпочитат френската Ривиера, испанското крайбрежие, Лондон, Ню Йорк пр.

"Малката Москва", както беше наречен район в Поморие, е изпъстрена с транспаранти за продажба на жилищата, коментира Румяна Георгиева, шеф на бургаската агенция на "Инфоманс", пред Mediapool. По думите ѝ това са предимно руснаци, които не могат да обслужват заемите за покупка на жилищата или таксите за поддържането на имотите им се виждат прекалено високи, ако не живеят в тях постоянно.

Стагнацията в руската икономика и рестрикциите, които бяха въведени по отношение на държавни служители да имат имоти зад граница, са основните причини за спада, коментира Добромир Ганев, зам.-председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", пред Mediapool.

Така агенциите по морето отдавна спряха да измерват търсенето с "руснак на квадратен метър", както метафорично се изразяваха преди четири години. Въпреки намаленото търсене, руснаците остават най-големите чуждестранни купувачи на имоти у нас, но бюджетите им са свили наполовина и в най-масовия случай търсят жилище в рамките между 20 хил. и 40 хил. евро, отчитат агенциите за имоти.

След морските курорти, хитът сега са големите градове

И ако до преди три - четири години основният интерес за втори дом е бил насочен към курортите по Черноморието и то предимно южното (виж таблицата), то сега интересът им се измества предимно към градовете с добра инфраструктура и възможност за балнеолечение, коментира Антоанета Тодорова, мениджър на инвестиционната компания "Грийн Лайф", която работи на руския пазар, пред Mediapool. По думите ѝ Бургас, Поморие и Созопол продължават да привличат руските купувачи, макар и не с мащабите от преди години.

На практика руснаците купуват имоти в цялата страна, като единствено в областите Ловеч и Кърджали няма регистрирана нито една покупка от тях, показват данните на Агенцията по вписванията. В област Пазарджик например са купени 223 апартамента, като най-вероятно това са жилища във Велинград.

Източник: Агенция по вписванията

Профил на руския купувач: пенсиониран военен или човек със свободна професия

У нас жилища купуват предимно пенсионирани военни и хора със свободни професии, които могат да работят от разстояние, коментира Михаил Киселев, руски гражданин, собственик на агенция за имоти, пред Mediapool. По думите му тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че те купуват имотите предимно с цел трайно да се заселят в България. Купувачите са от различни краища на Русия, основно от Москва и Санкт Петербург, но има покупки и от жители на далечния Владивосток.

Какво ги привлича в България

Добрият климат, достъпните цени на имотите и това, че България е част от Европейския съюз, са основните причини, които карат руснаците да купуват имоти у нас, показват коментари на заселили се постоянно руснаци в България в интернет. От бележките им става ясно, че интересът им се измества от шумното и бетонирано Черноморие към зимните и балнеоложките курорти. Освен любимата гледка на планина с езеро, руските клиенти търсят инфраструктура и транспорт, който да не спира през зимата заради непочистените пътища. Другите посочени от тях предимства са добрите условия за бизнес, възможността за получаване на европейско образование и дори "ниската престъпност".

И какво не харесват

Като минуси руснаците у нас посочват трудността да си намериш работа, високите комунални разходи и тези за поддържането на имота (таксата средно годишно е около 500 евро в затворените комплекси, по данни на агенции за имоти). Другите посочени недостатъци са скъпото здравеопазване, непризнаването на руските дипломи и трудности с получаването на шенгенска виза.

Останалите цени са съпоставими с тези в големите руски градове и дори е по-изгодно да живееш в България, отколкото в Москва или Петербург. За това има случаи, при които руснаци отдават под наем жилищата си в тези градове и с наема от тях живеят по-добре в България, коментира Михаил Киселев.

Невидимите руски олигарси и видимите руски интереси

Не само руснаци от средната класа, но и роднини на руски депутати и близки до Путин, бивши руски посланици и звезди на естрадата също имат имоти у нас или вдигат цели комплекси, според публикации в българската преса.

Сред тях е руският певец от български произход Филип Киркоров, певицата и актриса Лолита Милявска, снахата на известния режисьор Фьодор Бондарчук – Татяна Бондарчук.

Синовете на една от ключовите фигури в "отбора на Путин", вицепремиера Дмитрий Козак и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин, също са с имоти у нас, писа сайта dnevnik.bg. Синовете им Алексей и Александър са собственици на фирми, регистрирани във Варна през 2008 г. Козак ръководи предизборния щаб на Путин през 2004 г., а Плинигин е сред лицата със забрана да посещават страните от ЕС от май 2014 г., защото е отговорен за приемането на законодателството за анексирането на Крим от Русия. Първоначално Козак и Плинигин са собственици на регистрираните у нас дружества, но през 2013 г. ги прехвърлят на синовете си. Това става след влизане в сила на закон за забрана на държавни служители да притежават имоти зад граница.

Инвестиции в цели комплекси чрез компании регистрирани у нас са направили и Антон Мороз и Сергей Ладочкин, които бяха кандидати за руската Дума от "Единна Русия", писа dnevnik.bg.

Съпругът на кандидат-депутатката Ольга Ярославская - Альберт Золотдинов също има апартамент у нас.

Двама бивши руски посланици в България Сергей Потапов и Владимир Матвеев имат къщи в Сапарева баня, съобщи в."Струма". В града руският държавен фонд "Милосърдие" на правосъдното министерство инвестира 30 млн. евро в спа и балнеокомплекс, където според публикации в печата се възстановяват руските антитерористи.

Съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков – Елена Батурина също е инвестирала във ваканционен комплекс в Бяла на морето.

Най-вероятно редица руски инвестиции са влезли и през изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който инвестира милиони в редица комплекси по морето.

Преки чуждестранни инвестиции от Русия, по вид на инвестицията*

(потоци за 2010 г. - 2015 г. в млн. евро)

 

  2010 г. 2011 г. 2012 г. 2013 г. 2014 г. 2015 г.
Общо 205.4 206.9 256.2 63.2 130.7 54.7
Дялов капитал 138 170.1 187.1 146 224.9 79
в т.ч. инвестиции в недвижими имоти 104 117.2 124 102.2 124.8 29.5
Реинвестиране на печалба -14.5 -10 -20.3 -32.4 -54.2 3.4
Дългови инструменти 81.8 46.8 89.4 -50.1 -39.9 -27.8

*Източник: БНБ.
Положителният знак означава входящи потоци, т.е. увеличение на преките чуждестранни инвестиции, а
негативните стойности представляват изходящи потоци (намаление на преките чуждестранни инвестиции).

Вложенията на "Лукойл" у нас са най-големите руски инвестиции, като по данни на компанията възлизат на над 1 млрд. евро. Освен в завода за преработка на нефт и нефтопродукти в Бургас, "Лукойл" инвестира и във верига бензиностанции. Представители на опозицията често обвиняват компанията, че тя е в основата за високите цени на горивата у нас.

От две години и друг руски енергиен гигант навлиза на българския пазар чрез верига бензиностанции – "Газпром". До момента компанията има изградени 35 обекта и база в Костинброд, в които е инвестирала над 75 млн. евро. Пазарният ѝ дял е 2.5%. Плановете на "Газпром" бяха до края на 2016 г. да има 55 бензиностанции в страната и да достигне 10% пазарен дял. Веригата обаче държи по-високи цени от тези на "Лукойл".

През последните години мощно у нас навлезе т.нар. банката на "Путин" - руската ВТБ (Внешторгбанк). Първоначално тя беше акционер с 9.99% във фалиралата българска Корпоративна търговска банка. Сега, заедно с някогашния съветник на Симеон Сакскобургготски – Спас Русев, ВТБ участва в поредна сделка за БТК за 330 милиона евро, която беше финализирана през август. Инвестициите на ВТБ в България се управляват от братята Милен и Георги Велчеви, първият от които беше финансов министър в кабинета на НДСВ-ДПС.

Руски интереси има и в търговията с ток. През октомври 2012 г. Комисията по енергийно и водно регулиране дава на "Гунвор Интернешънъл" на Генадий Тимченко, един от приближените на Путин, който е в списъка на санкционираните от САЩ руснаци, лиценз да продажба на ток в България. Няма яснота колко е активна компанията на българския пазар.

Най-вероятно има и още редица други крупни руски бизнесмени, които държат определени сфери, но те не са публично известни у нас.

За последно миналата седмица руска бизнес делегация посети Банско и Пловдив за да направи проучване за свои бъдещи инвестиции в региона. В състава ѝ бяха представители на 13 руски компании, предимно от малкия и средния бизнес.

Петата колона

Покрай падащия брой на руските купувачи на имоти и туристи управляващите се опитват да прокарат лобиски закон в помощ на алъш-вериша, без да се отчитат риска от вратичката да се възползват и терористи от други страни извън ЕС, предупредиха депутати от Реформаторския блок.

Става въпрос за поредната законодателна инициатива, която влезе внезапно без мотиви в Закона за чужденците в Република България. През юни парламентът гласува на първо четене промени, едната от които предвижда шесткратно намаляване на цената на недвижимия имот, чиято покупка дава право на чужденец да получи разрешение за продължително пребиваване у нас. Към момента такова право се дава при придобиване на имот на стойност не по-малко от 600 000 лв. – било то като фирмена собственост или като физическо лице. Сега се предлага тази сума да падне на 100 000 лв., колкото е цената на имотите, купувани от руснаците. Засега това е само идея и не е ясно дали ще бъде приета окончателно.

Дали България сама ще помогне да стане петата колона на Москва предстои да видим, както казват руснаците (поживём – увидим).

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?