Проучване на американски експерти:

Ще минат 30-40 г. преди да се решат технологичните проблеми с гласуването по интернет

Ще минат 30-40 г. преди да се решат технологичните проблеми с гласуването по интернет

Гласуването по интернет би позволило по-голяма активност на изборите по света, но рисковете от измами и грешки са още твърде големи, за да може тази технология да стане общоприета. Това се казва в доклад, публикуван в Съединените щати от мозъчния тръст Атлантически съвет и софтуерната компания "МакАфи" (McAfee).

"Нивото на сигурност трябва много да се повиши", се подчертава в проучването, цитирано от БТА в четвъртък.

Предизвикателствата пред гласуването по интернет са много по-големи от тези пред търговията по интернет, смятат авторите. Потребителите, на които е откраднат номера на кредитната карта или които са жертва на измама, могат да бъдат обезщетени, но е трудно да бъде поправена вреда, нанесена на избирател.

"Загубата на бюлетини е неприемлива", пишат авторите. "За разлика от хартиените бюлетини, електронното подадените гласове не могат лесно да бъдат подложени на повторно преброяване".

Хакери могат да парализират изборите или по-лошо - да подменят резултатите, без да бъдат засечени.

Друга пречка е необходимостта да бъде проверена самоличността на гласоподавателите, без да бъде нарушена тайната на вота.

По време на дебат, проведен успоредно с публикуването на доклада, експертът Джоузеф Хол от Центъра за демокрация и технологии уточни, че ще са необходими още 30-40 години, преди тези технически проблеми да бъдат решени.

Джорди Пуйгали, чиято компания "Сайтъл" (Scytl) създава платформи за гласуване по интернет, контрира, като припомни рисковете от традиционното гласуване, например пускането на допълнителни бюлетини в урните.

Авторите цитират проучване на Мичиганския университет за последните избори за Европейски парламент в Естония - първата страна, въвела електронно гласуване за национални избори. Според това проучване, което ще бъде публикувано през ноември, хакери са "атакували сървърите или потребителските акаунти, за да подменят резултатите от вота, или да подкопаят легитимността на системата". Естония уверява, че системите са
били сигурни.

Но потенциалът е огромен, пише Атлантическият съвет.

"За компютърно грамотното поколение гласуването от мобилни устройства може да стане златно приложение", пишат авторите и добавят, че може да се окажат нужни проверки на биометрични данни.

"Предимствата на интернет гласуването, с оглед на обхвата, достъпа и участието на избирателите, могат да революционизират демократичния процес по света", заключават те.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?