Ще могат ли "имунизационните паспорти" да помогнат за рестарт на икономиката?

Ще могат ли "имунизационните паспорти" да помогнат за рестарт на икономиката?

Правителства и организации от цял свят обсъждат въвеждането на "имунизационни паспорти", а редица страни се готвят да смекчат ограниченията върху движението на хора, наложени с цел да се спре коронавирусната пандемия. Замисълът е тези удостоверения да улеснят излизането от изолация - да се издават на лица с антитела срещу коронавируса. Експерти обаче поставят под съмнение точността на тестовете, пише в четвъртък агенция Франс прес.

Привържениците на идеята предлагат хората да получават електронни сертификати или документи на хартия, които да облекчат връщането към "нормалните" им занимания.

Според Хюсаин Касаи, шеф на стартъпа "Онфидо", удостоверенията може да изиграят ключова роля за рестартиране на икономиките.

"Ако нещата продължат така шест или девет месеца, или ако има втора вълна, хората със сигурност ще искат да могат да излизат навън", обяснява той.

"Трябва да има начин за проверка на имунитета на даден човек. Имунизационните паспорти - ако това проработи, може би ще мотивират допълнително хората да спазват (указанията) и да си седят вкъщи", добавя бизнесменът.

"Онфидо", която преговаря с британското правителство и други власти, твърди, че имунитетът ще бъде определян с комплект, подходящ за домашна употреба, и резултатът ще се потвърждава от здравните власти.

Пробата ще позеленява, ако човек е придобил имунитет, ще става оранжева, ако имунитетът е само частичен, и ще почервенява, ако не се е развил изобщо. Резултатите ще се регистрират в база данни и при нужда ще може да бъдат актуализирани, посочва Касаи.

Британският стартъп "Бизаджи" пък е разработил "КоронаПас" (КоронаПропуск) за предприятия, които да тестват своя персонал, но според шефа на фирмата Густаво Гомес продуктът "може да помогне и на много други хора" да подновят предишната си дейност.

Чили вече издава удостоверения на хора, оздравели от коронавируса. Темата се дискутира в Германия и други страни.

Сигурна ли е защитата?

Световната здравна организация (СЗО) предупреди наскоро: "В момента нищо не доказва, че лицата, излекувани от Covid-19, с изградени антитела, са защитени от повторно заразяване". По-късно обаче сякаш даде заден ход.

СЗО уточни, че заразените изглежда "ще развият антитела, осигуряващи известна степен на защита", но допълни: "Още не знаем каква степен на защита и за колко време".

Клеър Стендли, преподавател и учен, експерт по държавно здравеопазване от университета в Джорджтаун, гледа скептично на тези удостоверения, по-специално защото "не е сигурно доколко антителата предпазват от нова инфекция".

Алън У, патолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, също приканва към предпазливост.

"На всеки му се ще да вярва, че ако има антитела, значи е имунизиран", казва той пред Франс прес.

"Не сме обаче сигурни в това - изтъква експертът. - Тестът за антитела срещу този вирус не се използва достатъчно дълго, за да покаже, че никой не може да се зарази повторно, ако има антитела."

Личните данни

Специализираните компании за дигитална самоличност настояват, че имунизационни паспорти може да се издават, без да се накърнява частният живот.

Касаи например смята, че личните данни може да бъдат защитавани чрез кюар кодове, разчитани със скенери и свързвани със снимка на съответното лице.

"Имунизационните паспорти доказват, че сте именно човекът, за когото се представяте, и че резултатите от теста са вашите. Няма нужда да давате друга информация", казва той.

Но може да се появи друг проблем. Според Клеър Стендли е възможно системата да има лош ефект, насърчавайки някои да се излагат на зараза с цел да получат мечтания вълшебен ключ и да се върнат пак на работа или към други занимания отпреди пандемията.

"Има хора, които понасят загуби в икономически и социален план", казва тя и предполага, че някои "са готови да поставят под заплаха здравето си, ако виждат в това шанс да излязат от карантината".

Жул Полонецки, шеф на "Фючър ъв прайвъси форъм" със седалище във Вашингтон, е по-категоричен: според него използването на имунизационни паспорти ще е "навярно безполезно и вредно".

"Щом хората искат да тръгнат пак на работа, това ще е страшно силен мотив да шмекеруват, или да си предават кодовете един на друг, или да си намират някак удостоверения, за да могат да работят", уверява той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?