Ще можем да се идентифицираме със смартфон и флашка

Нов държавен оператор ще отговаря за електронното управление

Ще можем да се идентифицираме със смартфон и флашка

Ново държавно предприятие ще отговаря за това държавните ведомства и общините най-после да започнат да обменят информация електронно, за да се спре размотаването на граждани и бизнеса по гишета. Решен е и другият ключов въпрос с електронната индентификация, чрез която ще става обменът на личните данни. Предвижда се тя да бъде достъпна чрез различни физически устройства – смартфон, флашка, банкова карта, а един ден и чрез личната карта, когато МВР ѝ сложи чип. За да се случи по-бързо дълго чаканото електронно управление, се създава и нова държавна агенция. Това реши правителството, което одобри концепцията за създаването на структурата.

Електронното управление беше сред топ приоритетите в първото правителство на премиера Бойко Борисов, който беше обещал то да е факт до 2013 г., но не успя да го изпълни.

В момента на практика няма е-управление, а пръснатите около стотина милиона европейски средства за е-услуги, сред които включително и актуалното в момента е-гласуване, на практика са неизползваеми.

Новата агенция подчинена лично на Борисов

Новата агенция "Електронно управление" ще бъде подчинена лично на премиера Бойко Борисов. Тя ще се създаде чрез сливането на дирекция "Електронно управление" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Агенцията ще има функции по издаване, налагане и контрол на политики, правила и добри практики в областта на електронното управление, стратегическо планиране и законодателни инициативи. Новата агенция ще отговаря още за бюджетното програмиране и контрола, координацията на секторни политики и секторни и междуведомствени проекти, е посочено в правителственото съобщение.

Новата структура ще поддържа също и централизирани регистри за нуждите на електронното управление, както и държавен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация.

Плановете са новата агенция да заработи през есента. Дотогава парламентът и правителството трябва да са направили промените в редица закони и нормативни актове, свързани с работата ѝ, както и да бъде избрано ръководството ѝ.

Нова държавна фирма става интегратор на данните

С концепцията се решава и въпросът с т.нар. единен системен интегратор, чрез който ще става електронният обмен на данните между държавните ведомства и общините.

За целта се създава ново държавно предприятие наречено "Единен системен оператор". По време на първия кабинет на ГЕРБ се предвиждаше тази функция да бъде поета от държавната фирма "Информационно обслужване". Най-вероятно правителството се е отказало от нея, защото тя няма право да получава безвъзмездни европейски средства, а именно чрез оперативните програми ще става изграждането на е-управление.

Така работата на новото държавно предприятие, което няма да формира печалба, за да може да ползва европейски пари, е в "осигуряването на непрекъснатост във функционирането на ИКТ-системите в държавната администрация при зададено ниво на обслужване", е посочено в правителственото съобщение.

"Единният системен оператор" ще се занимава с разработка и интеграция на електронните услуги, делегирано управление на междуведомствени проекти, защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги, поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и други.

Е-индентификация на различни носители

Решен е и въпросът с електронната индентификация. Тя няма да бъде на личната карта, каквито бяха обещанията по времето на първото управление на Борисов, а ще може да се качи на различни физически носители – смартфон, флашка, банкова карта и т.н. Това е заложено в Закона за електронната индентификация. Той е готов, минал е през обществено обсъждане и се чака одобрението от правителството.

Личните карти също могат да станат електронни, но това ще се случи, когато МВР реши личните карти да са с чип, коментираха правителствени източници пред Mediapool.

Към момента плановете на МВР за подмяна на личните документи не са ясни. Договорът със "Сименс" изтича в края на тази година и сега е моментът този въпрос да бъде решен. Такава беше идеята и по времето на първото управление на кабинета "Борисов", но очевидно има отстъпление заради съпротивата от страна на МВР, които се притесняват от хакери да не проникнат в системата им за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес