Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще намалим ВиК-ата до шест-седем, водата плавно ще поскъпва

Хидросъоръженията ще влязат в общ регистър, казва зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев

33 коментара
Ще намалим ВиК-ата до шест-седем, водата плавно ще поскъпва

Господин Симидчиев, какви са вижданията ви за реформата във водния сектор?

Реформата трябва да реши няколко проблема. Най-важният от тях е въпросът със собствеността на активите. Те трябва да бъдат прехвърлени на държавата и общините, да станат публична държавна собственост. След това се предават за управление в създадените водни асоциации, които сключват договори с ВиК-оператора за управлението им.

 

Това трябва да стане в целия воден сектор. Искаме да бъдат включени всички активи – язовири, напоителни системи и т.н. В момента голяма част от тях са в капитала на операторите. Целта е да променим това до края на 2012 г.

 

Ще намалявате ли броя на ВиК-операторите?

 

Целта е те да се сведат до разумен брой, като се планира това да стане плавно, на две фази. През първия етап ще се следва областният принцип. Това означава - колкото области, толкова ВиК-оператори. В момента те са 52, според мен е разумно да бъдат намалени до 28.

 

Имате ли различие по този въпрос с Министерството на околната среда и водите (МОСВ)?

 

Нямаме различия с МОСВ по въпроса за регионализацията. Личното ми мнение е, че този процес след известно време трябва да продължи и 28-те оператора да се сведат до 6-7, колкото са икономическите региони. В държави като Великобритания, например, има десетина.

 

Уедряването на ВиК-операторите ще бъде направено постепенно, на етапи, за да няма сътресения в системата.

 

Практиката е показала, че големите водни оператори са по-успешни, защото могат да реализират значителни икономии от мащаба и така да привлекат сериозни средства за инвестиране в мрежата. Една голяма компания може да си позволи много повече странични дейности, които да допринесат за доброто ѝ управление, отколкото малка такава.

 

Водният регулатор ще продължи ли да съществува?

 

Регулаторът не е излишен. Той има добавена стойност. Може да има оплаквания срещу него, но това не означава, че воден регулатор не трябва да има.

 

Борихме се години наред. Създадохме го и не бива с лека ръка да го зачеркваме.

 

Механизмът на ценообразуването трябва да отчита истинската стойност на активите и тяхното подновяване. Това ще даде възможност операторите да генерират доста средства за инвестиции.

 

В момента по субективни причини стойността на активите е много занижена. Това означава, че формулата за водата не работи, защото не формира достатъчно приходи, за да може да се инвестира в мрежата. Затова е необходимо да се направи преоценка на активите. Това ще позволи формулата на цената да сработи. Естествено, следва и увеличаване цената на водата, макар и плавно във времето.

 

Ефектът от това нарастване може да се смекчи само чрез финансиране от европейските фондове.

 

Как трябва да се определя цената на водата?

 

Принципът трябва да остане такъв, какъвто е сега, като има и регулаторни механизми. Години наред сме изграждали капацитета на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената на водата се определя на базата на икономически критерии. Не трябва да загърбваме този принцип сега.

 

За какво се разбрахте с МОСВ?

 

Разбрахме се при нас, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), да се създаде отдел "Водна инфраструктура”. В него ще се съхранява цялата информация за водната инфраструктура в страната – ВиК-мрежата, напоителните системи, язовирите, хидроенергийните съоръжения, предпазването от наводнения и други.

 

Целта е тези данни да бъдат събрани на едно място до края на 2012 г. Ще настоявам тази информация да се дигитализира, за да имаме електронен воден кадастър. Това ще помогне много за бъдещото сключване на договорите с операторите.

 

Отделът ще се създаде чрез преструктуриране на няколко от сегашните дирекции. Няма да има раздуване на щата.

 

"Изчезналите" язовири ще влязат ли в този регистър?

 

Точно за това говорим. Чрез него ще се решат много спорни неща - къде са тези активи, кой ги експлоатира, има ли такива без оператор.

 

Няма ли да се почувстват застрашени работещите в агенцията по хидромелиорации, или в разни звена в МОСВ да не ги закрият след създаването на водния кадастър?

 

Те са запознати с идеята и я приветстват. Нямат никакви притеснения, защото ние не им изземваме функции, а събираме цялата информация на едно място. Например, Министерството на земеделието решава да сключи договор за експлоатация на напоителни системи в Добруджа. Отделът в МРРБ дава информацията какви са активите, какво е необходимо да се прави и т.н. Тоест, ние ще им бъдем в помощ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #33

  За София - действително ако Соф.вода купува водата от язовира за 2 стотинки, то тя няма никакъв стимул да намали загубите на вода. А цената стана 1.76 лв/кубик от пролетта на 2012 г. (с включени канал и пречистване). Едно решение е да се повдигне тази цена от язовира поне до 70-80 стотинки, без да се вдига цената за крайния потребител. Прав е и онзи който писа в коментарите, че водата е от природата и никой няма право да я продава - т.е. цената и трябва само да покрие разходите по доставката до домовете. Това трябва да прави една общинска фирма.

 2. Анонимен
  #32

  Не е ясно този Симидчиев изпод кой камък изпълзя ,но явно големите проблеми във водоснабдяването на населени места и неговите "идеи" са ново пробиване на дупка във водата и напълването и с вода.Освен това ,това е "политика",не е просто неподготвеност на "млад специалист",озовал се във властта и оглеждащ се като в небрано лозе.
  80% от водоснабдяването на населените места в България е от сондажни кладенци!Случайно ли е това,при положение че имаме 220 големи язовири и 1000 по-малки?За сондажния вододобив

 3. Анонимен
  #31

  Защо никой в това министерство а и в МС не изясни следните въпроси(задавани многократно на различни форуми):
  1. Целта на изканото увеличение на цената на водата се обяснява с необходимите инвестиции за подмяна на подземната инфраструктура, за да спрат загубите на вода - разбирай загуби на пари. Същевременно при подмяната на тръбите би следвало да спрат загубите (иначе защо се правят)респ. да НАМАЛЕЯТ даваните към момента пари които се губят. Т.е реализираните икономии от направените инвестиции не

 4. Анонимен
  #30

  Борисов стана кмет с обещанието да разкара Софийска вода. Не го направи. Вместо това назначи неин кадър начело на водоснабдяването в цялата страна. А този юнак на свой ред не може и не се опитва да обясни абсолютно нищо от готвените реформи, освен че 6 му изглежда по-малко от 48. Каквото и да готви този еничер, очевидната цел на неговите господари е да заграбят водата на останалата страна така, както го сториха със София. Ние сме подло предадени.

 5. Анонимен
  #29

  вместо да правят икономии ВИК работят на принципа за автоматично вдигане на цената.Неправелно не се искат по вече левове зареди приекти по ШСПА .Тези инвестиции трябва да се разсрочат във времето ш да влияят на цената чрез амортизационните отчисления.Темата е много дълга и това ценообразуване е запазено от 40 години в РБ.

 6. Анонимен
  #28

  Готвят още един монопол, още по-силен от преди! И кой е тоя идиот, че да решава кое е разумно и кое не?! Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон .... http://www.facebook.com/groups/10150108758025384/

 7. Анонимен
  #27

  Водата не трябва да се продава.Съгласно резолюция на ООН,никой няма дял в "производството" на вода и в този смисъл водата не е стока.В момента цената на другите разходи плюс печалба се покрива от 0,02 лв.Кадафито от пустинята я вадеше и на стотици километри на цена прбл.0,50 лв???!!!Как така у нас винаги е скъпо!Захар в Гърция,Румъния,Македоние-под 1.60лв,олио,ток и т.н.Но на първо място по ниски доходи!И в това ,ако няма умисъл?! Лек ,постепенен и непреставащ геноцид.

 8. Анонимен
  #26

  Намаляваш дружествата, увеличаваш цената,връх на простотията.Анти логика.

 9. Анонимен
  #25

  софийска вода си е един голям грабител! пример - хората си имат инд. водомери , а те им начисляват ОБЩО ПОТРЕБЛЕНИЕ!!! ИМАЛИ ЗАГУБИ! АМИ ДА ВЗЕМАТ ВСИЧКИ МЕРКИ И ДА ГИ НАМАЛЯТ ПОД 1% , а не да измислят как да КРАДЪТ от абонатите си с разни такива ОБЩИ ПОТРЕБЛЕНИЯ , ПРИХОДЕН ВОДОМЕР ,ОТВЕЖДАНЕ , ПРИЧИСТВАНЕ НА ОТПЪДЪЧНИ ВОДИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ! Аз си имам индивидуален водомер , който показва много добре колко съм ПОТРЕБИЛ , за всичко останало носи отговорност САМАТА ФИРМА !!!!!! и ВИНАГИ срещу НОВА ГОДИНА СОФИЙСКА ВОДА , А И НЕ САМО ТЕ НАДУВАТ СМЕТКИТЕ СИ !!!

 10. Анонимен
  #24

  евала за изказването. А на умниците по-долу ще им кажа да си ходят до язовира да си пият по 2 стотинки, но да си вземат и едно имодиумче за след това

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.