Ще настояваме ЕК да поиска отваряне на досиетата в доклада през есента

Ще настояваме ЕК да поиска отваряне на досиетата в доклада през есента

Ще настояваме в мониторинговия доклад на Европейската комисия през есента да бъде включена специална препоръка за пълно отваряне архивите на бившата Държавна сигурност в България. Това заяви в сряда пред радио Нова Европа евродепутатът Елс де Хроен.

Според нея отварянето на архивите на бившите тоталитарни служби ще даде ключ към решаването на много други проблеми в държавата. Това е неизбежна стъпка, ако трябва да бъде изградена една истинска прозрачна демокрация, защото миналото трябва да се познава, за да бъде разбрано настоящето, допълни още тя.

По думите ѝ още през май е казала на вътрешния министър Румен Петков, че отварянето на архивите би бил един добър сигнал за Брюксел.

“Останах приятно изненадана от обещанието на Румен Петков да не чакам много дълго огласяването на всички архиви. Само желание обаче не е достатъчно – важен е и начинът, по който това ще бъде направено. Това ще даде истинска демократична независимост на хората в България”, добави Де Хроен.

Според нея свързването на президента Георги Първанов с дейността на бившите тайни служби на страната поставя въпроса дали такива хора са достойни за заеманите високи постове. Тя бе категорична, че за отварянето на досиетата е необходим закон, в чиято направа България трябва да последва примера на Чехия, Унгария, Словакия.

В края на март по време на посещението си в Народното събрание Хроен отново призова за разсекретяването на архивите и обяви, че зад създаването на “Атака” стоят бивши агенти на ДС. В сряда тя заяви, че има много основания, за да каже подобно нещо.

Според нея, “Атака” не се е появила от нищото и сам журналист не може да си позволи притежанието на телевизия и Интернет страница, каквито е имала партията преди да влезе в Народното събрание.

“Волен Сидеров имаше в предишни години подкрепата на генерал Димитър Иванов, който като собственик на в. “Земя” месеци наред му даваше цяла страница във вестника. Той е знаел с какво си има работа, защото книгите на Волен Сидеров бяха излезли преди това. Това показва съюз между тях”, добави евродепутатът. 

Комисията по дискриминация оневини Петков

Междувременно работната група на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) оневини министър Петков за избирателното водене на досиета. Той е действал в рамките на предоставените му права и правомощия и със своите действия не е извършил нито пряка, нито непряка дискриминация, се казва в становище на групата по доклада на Анели Чобанова, с който се искаше сезиране на комисията относно действията на министъра по разсекретяването на досиетата на някои бивши ДС сътрудници.

Работната група констатирала, че в повечето случаи публичната дискусия за досиетата е политически обременена.

“Пълното разсекретяване на досиетата ще влезе в разрез със законите за класифицираната информация и за личните данни”, е друга констатация на работната група. Тя препоръчва нова законодателна уредба, която да “отстрани опасността от прояви на субективизъм, политическа ангажираност и недобросъвестност при боравене с информацията в архивите.”

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?