Ще ни съди историята

Лидерите на САЩ и Великобритания защитиха войната срещу Ирак и изтъкнаха, че решението за сваляне на Саддам Хюдеин се основава на добра разузнавателна информация, предаде Би Би Си.

Тони Блеър и Джордж Буш се срещнаха за кратко в Белия дом, след като британският премиер изнесе историческа реч пред американския Конгрес.

Той беше посрещнат с мощни аплодисменти от американските сенатори, които Блеър призова да сътрудничат с Европа, а европейците да се отърсят от антиамериканизма. Ирак, разбира се, зае централна част от речта на Блеър.

Според него историята ще оправдае Съединените щати и Великобритания за иракската интервенция.

"Ако не сме били прави, ще означава, че поне сме унищожили заплаха, отговорна за нечовешки мъчения, нещо за което, сигурен съм, историята ще ни прости", каза в емоционално слово Блеър и добави, че "ако нашите критици бъркат и ние се окажем прави, тогава нашето бездействие щеше да означава колебание пред тази заплаха, в момент, когато е трябвало да бъдем водачи. Това вече историята нямаше да ни прости".

България и Румъния бяха споменати в речта на британския премиер Тони Блеър, произнесена пред двете камари на американския парламент. Двете страни са сред държавите, които ще се присъединят към НАТО през следващата година, каза Блеър, подчертавайки, че тези страни вярват в ценностите на свободата.

Срещата беше последвана от съвместна пресконференция на Тони Блеър и Джордж Буш. Американският президент отново каза, че Ирак е "притежавал химически и биологически оръжия и че се опитвал да възстанови програмите си за ядрени оръжия".

По отношение на честите нападения над американски войници, Буш обяви, че въпреки заплахите Великобритания и Съединените щати ще довършат започнатото в Ирак. "Враговете ни търсят признаци на колебание и слабост, но напразно. Вместо това, нашите сили в Ирак разкриват тези убийци и ги изправят пред съда. Ще довършим задачата си да помогнем на иракчаните да извършат прехода към демокрация".

Визитата на Тони Блеър в САЩ става в момент, когато и той, и Джордж Буш са поставени под засилващ се вътрешен и международен натиск за липсата на напредък в намирането на каквито и да е оръжия за масово унищожение в Ирак. Именно обвиненията към Саддам за забранени оръжия бяха основните аргументи за войната през март т.г.

Буш каза, че когато всички спекулации приключат, ще излезе наяве истината, че разузнавателната информация е била добра.

Сега Буш се дистанцира от твърденията в своя реч от януари т.г., че Ирак се опитвал да се сдобие с уран от Африка, но Тони Блеър е уверен в източниците на тази информация.

"Ние смятаме за достоверни разузнавателните данни, с които разполагаме. Ние стоим зад тези данни", каза Блеър на пресконференцията след изказването си в Конгреса.

Целта на борбата срещу тероризма и - в случая с Ирак - срещу оръжията за масово унищожение, беше да обедини света чрез свободата, която не е само западна ценност, а универсална, заяви британският премиер пред сенаторите.

Тони Блеър оцени високо политиката на Буш: "Никога не е имало момент, в който силата на Америка да е била толкова необходима и толкова неразбрана". Той увери, че Великобритания ще стои рамо до рамо със САЩ "в битката за свобода".

Блеър обаче призова Америка не само да води, но и да слуша, за да спечели умовете и сърцата на хората по света.

Блеър каза още, че тероризмът няма да бъде победен, докато няма мир между израелците и палестинците. Той настоя, че сигурността на Израел трябва да бъде гарантирана, както и създаването на жизеноспособна Палестинска държава.

Една от темите, които Блеър ще дискутира в САЩ, е съдбата на британските граждани, задържани в Гуантанамо във връзка с терористичните актове от 11 септември 2001 г. Лондон настоя те да бъдат съдени по международното право.

Визитата на британския премиер във Вашингтон е началото на неговата осем-дневна обиколка, която включва Токио, Сеул, Пекин и Хонгконг.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?