Ще обжалват пред ВАС новите съдебни такси

Четири варненски неправителствени организации ще обжалват пред Върховния административен съд министерското постановление, което въведе новите съдебни такси. Това съобщи днес председателят на Гражданското движение "Свободен избор" Ради Радев, цитиран от БТА.

Искът ще бъде съвместен със Съюза на свободните предприемачи, Съюза на инвалидите и Гражданско движение на Дом на културата. Според представителите на неправителствените организации драстично увеличените такси ограничават достъпа на обществото до правосъдието.

Като примери бяха посочени таксата за обжалване на резултатите от обществени поръчки, която е вдигната от 50 на 2000 лева и тази за данъчно-ревизионните актове, чийто размер вече е 1000 лева. Това ще удари най-вече малкия и среден бизнес, бе позицията на Радев.

Това е вторият иск срещу новите съдебни такси, който излиза от варненските браншови и неправителствени организации. Съюзът за подпомагане на малките и средни предприятия вече реагира срещу постановлението. Председателят му Гинка Радева обясни, че вчера жалбата е заведена с входящ номер в Министерския съвет. Правният отдел в МС трябва да я препрати в 3-дневен срок до Върховния административен съд.

Още от България