Ще ограничаваме безработицата с пари от социалния фонд на ЕС

Правителството ще се опита да ограничи безработицата в България с помощта и на средства от социалния фонд на ЕС. Това казва за агенция Ройтерс във вторник министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Според него ако безработицата надхвърли 10-12%, ситуацията ще стане опасна за цялата икономика".

Последните данни на Агенцията по заетостта, публикувани същия ден, сочат, че през юли безработицата в България е достигнала 7.62%. Спрямо предния месец останалите без работа, които са се регистрирали в бюрата по труда, са се увеличили с 12 075 души и са достигнали 282 211.

В коментар Ройтерс посочва, че България, чиято население е 7.6 млн. души, е била силно засегната от световния икономически спад и в началото на тази година е навлязла в рецесия, след като е отчитала растеж в продължение на 12 години.

Много чуждестранни инвеститори напуснаха страната, а голям брой компании ограничават производството. В резултат на това безработицата в България достигна 7.6 процента през юли спрямо 6.3 на сто през септември и 5.9 процента преди година.

На парламентарните избори през юли българите, недоволни от икономическите проблеми и корупцията, осигуриха решителна победа на дясноцентристката партия ГЕРБ, изтъква агенцията.

Пред Ройтерс министър Младенов посочва още, че през седмицата трудовите власти в страната са започнали кампания за ограничаване на заетостта в "сивата икономика".

Тотю Младенов допълва, че Министерството на труда и социалната политика е ускорило усилията за получаване на около 1.2 млрд. лева (867.7 млн. долара) от социалния фонд на ЕС, обещани на страната до 2013 г. за борба с безработицата и облекчаване на бремето върху правителствения бюджет.

До юли предишното правителствено, оглавявано от БСП е използвало едва 15 млн. евро от средствата, обещани от ЕС, показват данни на министерството.

Младенов посочи, че правителството се надява до декември да започне да извършва плащания по системата на ЕС.

Споделяне

Още от България