Ще отнемат 10 точки от книжката за антирадар

МВР подготвя промяна в наредба, според която могат да се отнемат 10 контролни точки, ако водач на моторно превозна средство (МПС) ползва антирадар. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков по време на петъчния парламентарен контрол. Той обясни, че шофьорите използват два вида антирадарни устройства, за да не бъдат засечени и глобени за превишена скорост. Антирадарите били пасивни и активни.

По думите на министъра продажбата на пасивните не била в нарушение на закона и затова ги имало свободно в търговската мрежа. Ползването на активните обаче се наказва с глоба от 50 лв. и с промяна в съответната наредба, ако се използва уред, смущаващ измерителите за скорост, ще се “взимат” 10 точки от книжката. Според готвените промени, глоба от 3 000 до 15 000 ще плати този, който пуска на пазара нерегистрирани антирадари.

Депутатът от ОДС Мартин Димитров попита Петков защо ще се отнемат толкова точки, колкото се взимат при шофиране с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила и доколко пътният полицай е способен да прецени дали антирадарното устройство е пасивно или активно. Въпросите на Димитров обаче останаха без отговор.

Споделяне

Още от България