Ще отвърне ли Путин заради Вагнер?

Президентът Владимир Путин, редом до Башар Асад, отиде в Сирия през декември 2017 г. да обяви края на руската военна операция там

Първият руско-американски условен пряк сблъсък в Сирия приключи с гибелта на руснаци и техните съюзници. Това още не е нова световна война, но вече прилича на Виетнам, където, като в съветски виц, с американската войска се сражават "виетнамците" Ли-Си-Цин и Си-До-Ров. Вярно, тогава срещу САЩ стояха военни съветници и редовна войска. Тук обаче руското министерство на отбраната заявява, че "няма руски военнослужещи в този район на сирийската провинция Дейр аз Зур". Така че изглежда в Сирия американците имат работа с руски частни военни компании (ЧВК).

Поклонниците на "Вагнер"

Най-известната руска ЧВК е компанията "Вагнер". Тя няма отношение към любимия композитор на Хитлер, но по данни на руски и чуждестранни медии, е свързана с бизнесмена Евгений Пригожин, когото наричат още "готвача на Путин". Тази ЧВК се прочу в началото на военните действия в Източна Украйна през 2014 г., но и за участието ѝ в боевете в Сирия има десетки публикации. Включително и за загубите, които руското министерство на отбраната не отчита в сводките си, което не пречи на властите понякога посмъртно да награждават тези хора, които са нито доброволци, нито наемници.

Принципната разлика между руската армия и частната военна компания е заложена в наименованието. Военните трябва да защитават интересите на Русия. А загиналите в Сирия руснаци, съдейки по наличната информация, са щурмували петролна рафинерия, която може би е интересна за Пригожин, руския съюзник на Башар Асад, но явно се намира извън зоната на интереси на Руската федерация.

Така че да се каже, че в Сирия на 7-ми или 8-ми февруари са загинали руснаци, защитаващи нечии частни интереси, ще бъде просто констатиране на факта. В съответствие с Международната конвенция за борба с вербуването, използването, финансирането и обучението на наемници (приетата през декември 1989 г. резолюция на Общото събрание на ООН) загиналите са наемници. С всички произтичащи последици, включително и за Русия, макар тя и  да се старае да се разграничи.

Най-добрата защита е дезинформацията

След като не са загинали военни, трябва ли руските власти да са отговорни за смъртта им? Кандидатът за президент на Русия от партията "Яблоко" Григорий Явлински смята, че да. Колегите му от опозицията често го обвиняват в съглашателство с властите, но засега именно той реагира правилно на случилото се, изисквайки отговор от Владимир Путин.

Явлински иска от президента отчет "за действията на руските военни в Сирия в момента, за количеството загинали руски граждани, независимо в какъв формален статут са служили". Също, с оглед "на случаен или преднамерен непосредствен сблъсък между Русия и САЩ", трябва "публичен отчет за взаимоотношенията със САЩ".

Вместо това властите водят класическа капания по дезинформация. Отначало министерството на отбраната отричаше изобщо някой да е загинал. След това, когато стана безпредметно да се крие, анонимни чатове в Телеграмм разказаха за стотици загинали. Накрая, бившият командващ бойците в Донбас Игор Гиркин (Стрелков) посочи на страницата си в "Вконтакте" числото 600 загинали, като се има предвид, че американците казваха че, в нападенията като цяло са участвали около 500 души.

Във важните държавни медии, най-вече по телевизията, информацията за гибелта на руснаците в Сирия, разбира се, не влезе. Но в социалните мрежи веднага се заговори за дезинформацията, дискредитираща Русия. Вече без да се назовава източникът, постоянно се споменаваха или 200, или даже 600 загинали. Хайде сега докажете, че някой изобщо е загинал. Веднага ще ти наврат в очите тези митични шест стотици. Вярвате на всичко, ще кажат кремълските пропагандисти, веднъж са 600, а друг път 200. А петимата или малко повече, чиято гибел вече няма как да скрият, сигурно официално ще признаят и погребат.

Трите Русии

В заключение, дискусията за загиналите в Сирия засега върви в тесен кръг. Управляващата класа ръководи и, вероятно, печели от сирийската война, като старателно скрива информацията. Малък кръжок политически активни граждани - и лоялни на Кремъл, и опозиционно настроени - обсъжда руските загуби в кухните на социалните мрежи. А мнозинството, благодарение на ефективната кремълска дезинформация и цензурата, просто нищо не знае.

Не знае, но се страхува от голямата война. В края на 2017 г. мнозинството руснаци неслучайно посочи приключването на сирийската война за главно събитие на годината. Как ще реагират тези хора, като разберат, че войната в Сирия се превръща в подобие на тази в Афганистан, а рискът от пряк конфликт със САЩ рязко се е повишил? Засега не знаем ще се разбунтува ли тази трета Русия или ще продължи да осигурява кадри за ЧВК, за да умира в далечна страна за чужди интереси.

*Иван Преображенский е кандидат на политическите науки, експерт по Централна и Източна Европа и автор в руската секция на Дойче веле

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Как да се подходи с новата детска болница?