Ще пада заплатата на шефове на болници с големи просрочени дългове

Ще пада заплатата на шефове на болници с големи просрочени дългове

Министърът на здравеопазването ще има право да намалява тримесечните възнаграждения на съвета на директорите на болниците от един до три месеца до 80 процента. Това ще става, ако управата не изпълнява финансовия план на здравното заведение, съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдаров пред журналисти.

Въпросните финансови планове с приоритетите на дейността трябва да се изготвят от всакя една болница до 15 март 2006 г. Не може да се правят големи разходи, когато приходите в касата на болницата са малки, каза здравният министър. Той посочи, че заплатите в болниците ще се вдигат само при увеличаване на приходите в самото здравно заведение. Ако постъпленията са повече, ще се правят и ремонти, допълни министър Гайдарски.

Критерии за изпълнение на финансовите планове ще са просрочените задължения да са в рамките на 25 на сто от общите разходи; 35 на сто от приходите на болницата да отиват за лекарства и легловата база да е била запълнена в обем от 80 на сто. Ако две от тези изисквания бъдат нарушени, на болничните шефове може да им бъде орязано възнаграждението.

В момента се изработва инструкция за образуване на средствата за работна заплата в лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ с държавно и с общинско участие, каза още Гайдаров. Предвижда се да запазване на основния принцип от миналата година – ръстът на заплатите да не надхвърля увеличението на приходите за  съответното тримесечие.

"Новият начин на финансиране на болниците от началото на 2006 г. от един източник - Националната здравно-осигурителна каса, е най-справедливият, защото ще бъде изцяло за извършена дейност и няма да има възможност за разпределяне на допълнителни средства по неясни критерии и субективно", каза още министърът на здравеопазването.

Радослав Гайдарски припомни, че от определения бюджет за здравеопазване за 2006 г., който е 1,997 млн. лв., бюджетът на Министерството на здравеопазването е 405 млн. лв. С този ресурс ведомството ще заплаща за спешна медицинска помощ, психиатричните болници, домовете за медико-социални грижи за деца, центровете по хемотрансфузиология, национални програми.

Споделяне

Още от България