Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще поскъпне ли водата с новия ВиК закон?

Омбудсманът и Мая Манолова смятат, че цената ще се покачи, регионалният министър отрича

3 коментара
Редица населени места у нас цяло лято бяха на режим на водата

Ще скочи ли цената на водата, защитени ли са потребителите, национализират ли се ВиК оператори и тяхната мрежа? Тези и още редица други въпроси повдига новият закон за ВиК, публикуван за публично обсъждане.  Въпреки че, то тече от края на октомври, на портала за обществени консултации няма качени позиции по него към момента.

Вместо това на пресконференция, дадена на плочките пред Министерския съвет, председателят на гражданското сдружение "Изправи се.бг" Мая Манолова предупреди, че законопроектът е опасен, защото нарушава правата на потребителите, водата ще поскъпне, а общинските ВиК дружества ще бъдат национализирани. Тя поиска от премиера Бойко Борисов да разпореди оттегляне на законопроекта.

Омбудсманът Диана Ковачева също предупреди, че правата и интересите на потребителите не са защитени в достатъчна степен. Тя е изпратила позицията си на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Според обществения защитник проектозаконът не гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, свързани със социалната поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи, качеството на водата и осигуряването на инвестициите в сектора.

Аврамова обаче уверява, че цената на водата няма да се увеличи. Според нея законопроектът запазва социалната поносимост на цената на водата, а нуждаещите се ще бъдат подпомогнати.

"За мен е необясним начинът, по който Мая Манолова изказва своето становище. Законопроектът не предвижда увеличение на цената на водата - това е спекулация", каза Аврамова пред бТВ.

Новата такса

Законопроектът предвижда наред със сегашните компоненти, които се плащат за доставянето, пречистването и отвеждането на водата, да се въведе и нова такса за достъп до ВиК мрежата. На практика това означава, че дори да не ползваш нито грам вода ти ще трябва да плащаш тази такса, единодушни са омбудсманът и Манолова. Как точно ще се изчислява тазитакса ще стане ясно от наредба към закона.

Манолова сравни таксата за достъп до ВиК мрежата, като тази за сградната инсталация при "Топлофикация".  Според нея таксите за достъп няма да е обвързана със социалната поносимост на цената на водата, няма да има таван и ще се определят както реши властта.

Прилаганите в момента такси за достъп да електрическата и газопреносната мрежа, плащани от всеки електрифициран и газифициран клиент, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране според обявените от дружествата оперативни и инвестиционни разходи. По същия начин ще се определят от бъдещия воден регублатор и таксите за достъп до ВиК мрежата, които ще са за кубик потребена вода

В Закона за ВиК е написано, че ще се регламентират уязвими потребители, които да бъдат подпомагани, но липсва обяснение какво е "беден" или "уязвим потребител" и кой ще получава водна помощ, посочват омбудсманът и Манолова. Те допълват, че няма и изменения в Закона за социалното подпомагане, които да регламентират водните помощи за нуждаещи се.

Според регионалния министър текстът от закона за въвеждането на новата такса за достъп е неправилно разбран. Петя Аврамова обясни, че не се въвежда различна компонента над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането ѝ, което не променя крайната ѝ стойност.

Аврамова напомни, че и към момента социалната поносимост е съществуващо положение. Изчислена е на база данни от НСИ при 2.8 куб. м вода на човек и 2.5% от средния доход на домакинствата за съответната област.  

Омбудсманът обаче смята за "наложително в закона да се посочи ясно и недвусмислено коя статистика ще се използва за определяне на среден месечен доход на домакинство".

Относно новия подход – една област - една цена на водата,  Диана Ковачева е на мнение, че това при ценообразуването на ВиК услугите е неоправдано социално и не е балансирано.

"Не е справедлив, тъй като в населените места от областта разходите на ВиК оператора са различни. Тук искам да подчертая, че в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г. е отбелязано, че гравитачното водоснабдяване е евтино и естествените условия са тези, които водят до намаляване разходите за водоснабдяване. Направените инвестиции за подобряване качеството на обслужване също са различни. Справедливо е цената на ВиК услугите в отделните райони, обхванати от обособената територия, да съответства на действителните разходи за предоставянето им",  посочва доц. Ковачева.

Качеството на услугите

Новият закон за ВиК не гарантира и качеството на предоставяните услуги, тай като показателите за качеството са сведени до 6 при 15 в момента, смята омбудсманът.

По отношение на отклонения от изискванията за качествата на питейната вода (чл.63) в проектозакона липсва процедура за прилагане на по-ниска цена на водата, когато тя не отговаря на нормативните изисквания за качество, включително при забрана от РЗИ за ползване на водата за питейно-битови нужди или когато водата очевидно е негодна за консумация  - кална, мътна, с плуващи частици и т.н., казва Ковачева.

Тя посочва, че не се предвиждат обезщетения при отклонения от качеството на услугите, което също е недопустимо. Омбудсманът препоръчва да се разпише такава процедура в закона.

Редица населени места у нас обикновено през лятото са на воден режим. Председателят на Инициативен комитет в Шумен Йордан Йорданов, който беше заедно с Манолова, посочи че в областта често няма вода с дни, а когато има, тя е мътна и негодна за пиене. Това лято 60 населени места в Търговище и 40 в Шумен са били без вода. За какво ще плащаме тези нови такси достъп, попита Йорданов. Той добави, че и в момента в Шумен се плаща една от най-скъпата вода у нас – 3.52 лв. за кубик.

Мая Манолова и Йордан Йорданов оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града отдавна не използват за пиене.

Общи условия

Според Манолова буди недоумение защо се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, а за битовите потребители няма.

Има договори за "Общи условия", но ВиК-дружествата не са длъжни да ги обявяват на сайтовете си и те могат да бъдат тайни, смята Манолова.

Според нея не е ясно дали в тези "Общи условия" ще има изискване за качеството на водата, защото в закона няма предвиден механизъм, ако водата е с лошо качество, да е на по-ниска цена или ако няма вода, да не се плаща такса достъп.

Водният регулатор

Законопроектът предвижда създаването на нов независим воден регулатор, който ще се отдели от сега съществуващия КЕВР. Той ще е от трима членове, които ще се избират от парламента. Така парламентарното мнозинство ще определя кой да влезе в новата комисия, която ще решава цената на водата в различните населени места. Решенията ѝ няма да могат да се обжалват в съда и на потребителите им остава единствено да плащат, каза Манолова.

Национализирането на общинските ВиК

Според Манолова особено опасно в новия Закон за ВиК е национализирането на общинските ВиК-дружества. По този начин тя смята, че се централизира корупцията във ВиК сектора.

Хората си искат общинските ВиК-дружества, а в други общини се борят ВиК-дружеството им да стане общинско, каза председателят на "Изправи се.БГ".В потвърждение на думите си тя представи хора от Инициативния комитет на Самоков, който се борят общината да се отдели от ВиК-София. Причината - след като се обединили водата им поскъпнала с 1 лв. за кубик.

Омбудсманът Дияна Ковачева посочва, че не е преразгледана ролята на асоциациите по ВиК. Запазва се изискването областният управител (представител на държавата) да има блокираща квота от 35% в общото събрание и да получава мандат за гласуване от МРРБ. Това на практика елиминира общините от възможност за вземане на самостоятелни решения. В допълнение МРРБ, което е принципал на ВиК операторите, има възможност за влияние върху вземането на решения от страна на собственици на ВиК инфраструктурата, които са възложители по договорите за тяхното управление, посочва Ковачева.

Нов ред за събиране на задълженията

Манолова обясни, че новият закон предвижда и нови дирекции за събиране на задълженията за вода. Създава се нова писта, ако потребител не си е платил водата, ВиК-дружеството да може да го осъди. След това колектори и частен съдебен изпълнител да събират дълговете, разясни Манолова.

Във връзка с предвидената възможност ВиК операторът да се снабди със заповед за изпълнение на парично задължение, независимо от неговия размер, омбудсманът смята за наложително преди да се пристъпи към тази възможност, да се предвиди ред за доброволно решаване на спорове. Като пример е дадена покана за доброволно изпълнение, в която изрично да бъде посочен срок за плащане на задължението. Ако то не бъде платено, тогава да се мине на принудително събиране.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Евлрги
  #3

  По искане на ББ Св. Банка е написала тоя доклад в който се препоръчва да има ограничения в консумацията на питейна вода и повишаване на цените!! А И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ОТДАВАНЕ НА КОНЦЕСИЯ НА ВСИЧКО!!ТА ЗА ТОВА СЕ ВЪВЕЖДАТ ТИЯ ТАКСИ И ПРАВИЛА ЗА ДА МОЖЕ ДА Е ИЗГОДНО НА КОНЦЕСИОНЕРА КОЙТО ЕДВА ЛИ ЩЕ ИНВЕСТИРА В ВОДОПРЕНОСНАТА МРЕЖА И ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ВОДАТА И УСЛУГИТЕ!!ЗАКОНА Е ЧИСТА ФОРМА НА ЛОБИЗЪМ!!КОЛКОТО ЕРП-ТАТА ГИ ВИЖДАМЕ ДА ИНВЕСТИРАТ ТОЛКОВА И ВОДНИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ!!

 2. Евлрги
  #2
  Отговор на коментар #1

  Драги изобщо не си наясно какво е положението на ВиК фирмите в България!!Много малко са общинските като бройка! Ако не знаеш точно по този доклад на Св.Банка се направиха сдружения на водоснабдителните фирми и бяха обединени на регионален принцип. И това се направи още през 2015г. по точно тогава бе завършено това сборище. Като другите фирми които не влезнаха бяха заплашени че няма да получават субсидии и право до достъп до средства от ЕС.А защо не добавиш и друго че във тоя "доклад" на Св. Банка

 3. mediaman
  #1

  Щом Манолова се е захванала с водата ни чакат жадни години. В тюрлюгювеча, който е изсипан от нея освен див популизъм и противоречия няма грам професионализъм или логика. В доклад на Световната банка се твърди, че за да има изобщо вода на ВИК инфраструктурата в БГ са необходими 12 млрд лв. Манолова няма идея какво да се прави, но лае. А да прехвърляш дружества на общините при положение, че само 15 % са финансово независими от изравинелните държавни субсидии е направо върха на мисълта. Абе с една дума - Манолова.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.