Ще предизвикат ли московските протести "буря от народен гняв" в Русия

"Властта не схваща, че страната ни вече е различна"

Кадър от протестите в Москва

Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се очакват през близките почивни дни в Москва, пише "Комерсант" под заглавие "Фестивал на протестната дейност".

За този и следващия уикенд в руската столица са планирани няколко протестни прояви. Кметството засега не е разрешило всички, нито на местата, поискани от опозиционерите. На московски градски депутати е отказана заявка за протест и шествие в събота "в подкрепа на политзатворниците".

Под въпрос е и насрочена за неделя акция в подкрепа на три тийнейжърки, жертви на домашно насилие, убили тормозилия ги баща.

До момента е разрешен само митинг на комунистите под наслов "За честни и чисти избори" по повод вота за нов московски парламент през септември.

След седмица кметството предлага митингите и шествията да се изнесат от столичния център - четири заявки са върнати с препоръка да се протестира в отдалечен район. Либертарианската партия е получила разрешение за митинг на булевард "Сахаров", но засега не свиква привържениците си, защото кметството ѝ отказва да проведе и шествие в центъра на Москва, посочва вестникът.

Московската градска избирателна комисия непременно ще изпрати в следствието материали за подписите на умрели и несъществуващи хора, предадени от редица кандидати за градския парламент в тяхна подкрепа. Това заяви пред журналисти председателят на комисията Валентин Горбунов, пише "Росийская газета".

Миналия месец в Москва започна вълна от протести, след като на ред опозиционни политици бе забранено да се регистрират за участие в местните избори.

Седмина от кандидатите, подали жалби в ЦИК, обаче са представили общо 106 подписа на починали хора, а петима от тях не са декларирали и собствеността си в чужбина, посочва официозът.

Не бива да допуснем до градските власти дори да припарят хора, които искат да приемат закони, но сами ги нарушават, подчерта Горбунов.

Московската избирателна комисия сее буря от народен гняв - столичните власти отказват да си признаят грешките и си държат на своето, коментира "Свободная преса".

Личности, доста известни в столицата, не бяха допуснати като кандидати за изборна длъжност и това предизвика цял вихър от недоволство сред част от гражданите.

Назряла е истинска политическа криза

Разрешени протестни митинги събраха на два пъти десетки хиляди души. Неразрешените приключиха с масови арести, за които писаха водещи световни медии. Всичко сочи, че в руската столица е назряла истинска политическа криза, пише изданието, цитирано от БТА.

Властта не схваща, че страната ни вече е различна. Различна е и Москва. Избирателите разбират, че властта е неспособна да гради гражданско общество. Щом не ни дава нормални избори, тя сама провокира граждански протест.

Обвинявам властта, че провокира недоволство - но ако те не го разбират, ще получат истинска буря, цитира всекидневникът изявление на Валерий Рашкин, лидер на комунистите в руската столица.

Междувременно Московският градски съд остави под стража всичките 8 обвиняеми по делото за "масови безредици" на протеста от 27 юли, отбелязва "Новая газета".

Следователите и прокурорите не посочиха доказателства за масови безредици - в повечето случаи няма нито видеодоказателства, нито "потърпевши".

И не трябва да си юрист, за да разбереш: цялото наказателно дело и всички тези арести, ако изобщо имат основание, са израз на желанието на властите да сплашват и да отмъщават, добавя опозиционният вестник.

Живеещият в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски, яростен критик на Кремъл, "ще подпомогне протестиращите" - той създава специална група за работа с гражданското общество в Русия, пише "Независимая газета", като се позовава на запис в блога на опозиционера.

"Доколкото днес (в Русия) е изключено да се смени властта чрез избори, на опозицията ѝ остава само уличният протест като мярка за влияние върху властта", но "колкото по-масов е протестът, толкова по-жестока и репресивна ще бъде реакцията на властите", обяснява Ходорковски.

Времето винаги работи срещу протестите

Времето винаги работи срещу протестите, пише "Новие известия" и предрича, че противопоставянето няма да трае дълго.

Протестиращите не контролират информацията. Дори интернет най-често следва темите на официалните медии, вместо да създава собствени новини.

Всеки решава собствен проблем и дори не мисли, че проблемите са свързани.

Съответно протестите не се подсилват взаимно, а по-скоро се конкурират. Всъщност никой няма нагласата да настоява - засега всички се опитват само да изкрънкат нещо, се казва в коментара.

Владимир Путин оглави Русия, когато там далеч не бяха съвършени демокрацията, федерализмът, местното самоуправление, частният бизнес, напомня в политически коментар "Ведомости".

Двайсет години по-късно и след като получи 3.5 трилиона долара от продажба на суровини, страната изглежда като политическа пустиня с деградирали институции, елит и общество.
И докато институциите като рамка ще може да бъдат възстановени за години, възстановяването на практиките, на културата ще изисква десетилетия, предупреждава всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят