Ще предложа антикризисни мерки, от които народът ще остане доволен

Ще предложа антикризисни мерки, от които народът ще остане доволен

Премиерът Бойко Борисов обеща в сряда на предстоящото правителствено заседание да предложи такива антикризисни мерки, от които народът да остане доволен. Това премиерът заяви пред журналисти в манастира ″Свети Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян″ край село Гигинци.

Премиерът не уточни какви ще са мерките - дали са вече гледаните и приети от правителството 60 мерки или ще са други, нито разясни какво ще стане с ДДС. В интервю за в. ″24 часа″ той обаче каза, че е против вдигането на данъка, но какво решение ще се вземе по въпроса, трябва да стане ясно на заседанието в сряда.

От думите на премиера, казани през седмицата, стана известно, че експерти са разработили варианти на данъка с различни увеличени ставки - от досега лансираната 22 до 23-24%, а имало и вариант за ставка от 25%. Целта на вдигането на ставката е вкарването в бюджета на незабавни приходи, които са необходими за намаляване на очертаващия се нарастващ бюджетен дефицит.

Съпротивата срещу вдигането на данъка е особено силна сред представителите на бизнеса и работодателските организации. Икономически анализатори смятат, че увеличаването на данъка, което се поеча от всички слоеве на населението чрез всяка стока и услуга, ще увеличи сивия сектор в икономиката и укриването на доходи и данъци ще стане по-голямо.

От КРИБ в неделя разпространиха декларация, с която се обявиха срещу вдигането на данъка като мярка, която ще удари бизнеса, започнал да се съживява в последните два месеца.

Самият финансов министър Симеон Дянков коментира в събота пред бТВ, че не е привърженик на увеличаване на данъци в средата на годината и че вариантите с по-високи ставки на ДДС ще бъдат представени в неделя вечерта на премиера, но до правителственото заседание в сряда няма да бъде обявено решение.

В манастира Борисов отказа да потвърди, че кандидат на ГЕРБ за президент ще е вицепремиерът Цветан Цветанов, което Борисов казва в цитираното интервю. В неделя той заяви, че темата за президентската кандидатура ще коментира след една година.

Няма да има промени и в правителството, заяви още пред журналистите Борисов по повод на тиражирани слухове, че смята да махне финансовия министър Симеон Дянков и част от финансовия екип, включително директора на митниците Ваньо Танов, защото не е доволен от събираемостта на приходите.

Според Борисов слуховете се пускали от политическите му противници, които били безсилни и заради това говорели срещу вицепремиера Симеон Дянков. Премиерът препоръча да не се обръща внимание на думите на хора от предишния кабинет, защото "освен че са лъгали народа, половината от тях се разследват".

″Половината от стоящите на трибуната на вчерашния митинг на БСП са били само партийни функционери, без трудов стаж″, каза още Борисов.

В интервюто обаче премиерът допълва темата за финансовия екип на правителството, като казва, че е поръчал на Дянков да намери бързо трети зам.-министър, чието основно задължение ще бъде да се занимава с приходната част на бюджета.

При евентуален вот на недоверие към управляващите, Борисов заяви в неделя, че е готов да извади ГЕРБ от парламента и да "гледа сеира на тези, които говорят срещу управлението как ще обяснят на хората, че освен икономическа, вече има и политическа криза".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?