Ще предпочете ли Америка своите деца пред огнестрелните оръжия?

Ще предпочете ли Америка своите деца пред огнестрелните оръжия?

Щом чашата на търпението прелее, идват моменти, когато гражданите казват, че им е дошло до гуша, когато те се надигат срещу политически лидери, които не отстояват техните интереси и чиято морална безотговорност застрашава животи. Възможно е сега да сме свидетели именно на такъв момент, имайки предвид протестите на американските тийнейджъри, които са ужасени от поредното масово убийство, дело на някого с лесен достъп до оръжие, пригодено за употреба на бойното поле, а не в училище.

На тези деца им е писнало. Омръзнало им е да слушат празни изказвания на съчувствие след зверства от този вид, с който са израснали - като масовото убийство миналата седмица, при което в гимназия в Паркленд, Флорида, бяха отнети 17 живота. Омръзнало им е от превърналата се в нещо като ритуал в такива случаи фраза за мисли и молитви за жертвите.

 

Омръзнало им е да живеят в страх, че може да са следващите, които да попаднат на мушката на добре въоръжен изпаднал в умопомрачение убиец, дори и въпреки всичките активни учения и отцепвания на сгради, през които са преминали. Омръзнало им е от малодушни политици, които коленичат пред Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и цинично-фундаменталисткия ѝ подход към Втората поправка на конституцията.

Те се питат каква е тази страна, в която децата ходят на училище с бронезащитни раници на гърба - способни, както твърди производителят "Булет блокър", "да спрат патрони с калибър .357 Магнум, .44 Магнум, 9-мм, .45 кух връх и други".

"Родена съм 13 месеца след Колумбайн", каза в понеделник дванайсетокласничка на име Фейт Уорд, споменавайки случая "Колумбайн", масовото убийство в гимназия в Литълтън, Колорадо, през 1999 г. - зората на съвременната вълна от масови убийства в училищата. Уорд говори пред телевизионен репортер на демонстрация срещу оръжията пред училището си в Плантейшън, Флорида. "Откакто се помня, само това познавам", каза тя, "тази култура на безпричинно застрелване на хора и тази култура да се казва: О! Нека от наша страна да има мисли и молитви в продължение на три дни и после да продължим напред. Омръзна ми от това."

Омръзнало е на всички нас.

Твърде рано е да се каже дали този справедлив гняв е предвестник на зараждащо се трайно младежко движение за здрав разум по отношение на огнестрелните оръжия, надхвърлящо спорадичните протести. Надяваме се да е така. Време е Америка отново да се вслуша в децата си. Кой има повече да губи от тях?

Благоразумните млади хора имат силата да накарат неразумните възрастни да си вземат поука - и да действат. Видяхме го по време на войната във Виетнам преди половин век. Млади хора, първоначално определяни от силите на елита като нечистоплътни, дългокоси изменници, дадоха сила на антивоенно движение, което помете страната, и дори и да отне години, в крайна сметка то сложи край на погрешната авантюра на Америка в Югоизточна Азия.

За да бъде ефективно, всяко движение се нуждае от реалистична програма, а не само от емоция. Иначе рискува да изчезне отведнъж така, както се е появило, без да постигне нещо кой знае колко значимо. Като начало може да се започне с искане за затягане на федералната система за проверки на желаещите да си купят оръжие, за да бъдат наблюдавани по-добре например хора с психични отклонения или такива, които вече са били замесени в насилие с огнестрелно оръжие. Една такава програма трябва да включва и възстановяване на националната забрана за бойни оръжия - на щатско равнище подобна мярка не мина вчера в Конгреса на Флорида - както и да се сложи край на абсурдната забрана върху отделянето на публични средства за изследване на насилието с огнестрелни оръжия.

Дори президентът Тръмп, който на конгреса на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжия през април миналата година заяви пред делегатите, че имат "истински приятел и закрилник в Белия дом", даде сигнал, че може и да е склонен да подобри системата. "Вашингтон пост" съобщи, че след като видял репортажите за ученическите протести, президентът попитал гостите в имението си Мар-а-Лаго дали трябва да направи нещо повече за контрола върху оръжията.

 

Вчера той нареди да бъдат изготвени правила за забрана на приспособленията за превръщане на полуавтоматични оръжия в автоматични. Като се изключи това обаче, е трудно да се каже дали намеренията му са сериозни, когато заявява, че е отворен за по-строги проверки на досиетата на купувачите на огнестрелно оръжие. Постоянството не е сред запазените марки на Тръмп.

Но ако младите хора, които канализират енергията на този момент на гняв, останат твърди, може не само да го накарат да действа, но и да втвърдят решимостта на другите официални лица и кандидати на изборни длъжности. Ако оставим настрана ужасните масови убийства в училищата, там младите хора по също толкова ужасен начин всекидневно са изложени на риска от самия феномен на насилието с огнестрелни оръжия.

 

Миналия юни списание "Педиатрикс" написа, че всяка седмица от стрелба загиват средно по 25 деца на възраст 17 или под 17 години. В изследване от 2016 г. на изданието "Америкън джърнъл ъв медсин" се посочва, че в най-богатите страни в света взети заедно, които са общо около двайсет, смъртните случаи в САЩ от огнестрелно оръжие сред деца на 14 или под 14 години съставляват 91 процента от всички случаи.

Това, което казват младите протестиращи сега е: свалете оръжието. Ние сме вашите деца.
Как би могъл някой да не чуе техните болезнени гласове?

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят