Ще преразгледа ли RWE участието си в АЕЦ "Белене"?

Политици и еколози в Германия подновиха тази седмица натиска срещу участието на енергийния концерн РВЕ (RWE) в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Както съобщава Дойче веле във вторник, символичният повод за активизиране на усилията в тази посока е наближаващата в края на седмицата 23-та годишнина от катастрофата в Чернобил. А конкретният – предстоящото в сряда общо събрание на акционерите на РВЕ.

На събранието ще присъстват и еколози от Германия и България, а надзорният съвет на концерна ще се срещне и с българския ядрен експерт и известен противник на проекта "Белене" Георги Касчиев.

За да повлияят предварително на акционерите и на общественото мнение германската партия на зелените и екоактивистите от движението "Ургевалд" организираха в понеделник и вторник серия пресконференции в различни градове в Германия – Берлин, Дюселдорф, Мюнстер. Очакванията са, че е възможно РВЕ да преразгледа намеренията си за участие в изграждането на централата като стратегически инвеститор.

Икономическите рискове

Според Ребека Хармс, евродепутат и водач на предизборната листа на германската партия на зелените за Европейския парламент, "концернът би променил намеренията си спрямо "Белене" не толкова заради лошото планиране на централата по отношение на условията за сигурност, колкото заради икономическите рискове, които поемат акционерите му със строежа на тази атомна електроцентрала".

Ребека Хармс припомня, че сегашната криза е накарала дори и банката "Париба" да се оттегли като инвеститор от проекта "Белене". Освен това, предполага Хармс, Юрген Гросман е отскоро шеф на германския концерн РВЕ и може би ще се опита да не допуска грешки.

Акционерите на РВЕ недооценяват рисковете, които крие проектът "Белене", а това ще доведе до загуба на парите им, казал на пресконференцията в Берлин Георги Касчиев.

Мнението на Касчиев е, че проектът е изключително скъп и в условията на сегашната криза няма да може да получи финансиране отникъде, освен от Русия, която обаче иска 100 процента държавни гаранции.

"Тоест, той се превръща в един супер огромен икономически вампир за икономиката на България", казва Касчиев.

Според него "приказките, че Белене нямало алтернатива, са чиста глупост главно от некомпетентност или от желание просто на всяка цена да се прокара този проект. Защото за България в енергетиката основната задача би трябвало да бъде да се намали безумното и безсмислено харчене на енергия във всички области и преди всичко в електроенергийния сектор".

Освен това към 2015 година в България ще има излишък от порядъка на милиарди киловатчаса без Белене, казва Георги Касчиев. Според него Белене е плод на изкривени прогнози, които нямат нищо общо с реалността.

Износ на екологичен риск

Ребека Хармс е абсолютно сигурна, че строежът на АЕЦ "Белене" е рисков не само от икономическа гледна точка, но и най-вече от съображения за сигурност, свързани с лошите сеизмични условия в района на Свищов.

"Това, което е планирано, е износ на риск, който не би могъл да се допусне в Германия, и затова се тръгва в посока Изток. Търсят се нови места за строеж, но и правителства, които са добронамерени спрямо тези проекти. Прави се опит за изграждането на атомни електроцентрали при лоши технологични стандарти за сигурност", предупреждава Хармс и добавя, че никой в Западна Европа не би допуснал строеж на атомна електроцентрала като "Белене". Затова според нея "РВЕ ще направи добре, ако и в България инвестира в енергийни източници с бъдеще, а не в технологии от миналия век".

Ребека Хармс предполага, че на общото събрание на РВЕ в сряда ще се чуят по всяка вероятност и гласовете на критично настроените акционери.

Георги Касчиев също смята, че проектът е необоснован от гледна точка на безопасността, тъй като съществуват непредвидими сеизмични рискове, а и не са предвидени никакви решения за складирането на радиоактивните отпадъци и на отработеното гориво.

Вирусът на корупцията

Освен на екологичните и икономическите обаче той обаче обръща вниманието на акционерите на РВЕ на още един важен фактор, който би трябвало да ги накара да спрат проекта.

"Проектът Белене е един от основните генератори на корупция в България. Аз искам да отправя и такова предупреждение към акционерите на РВЕ. Тази голяма компания не би следвало да рискува своя имидж, за да участва в един такъв проект. Корупцията е като вирус. Този, който общува със заразени хора, може сам да се зарази, така че това е достатъчно опасен фактор за самата компания", казва Касчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?