Ще продължи разделното производство на млечни и с растителна мазнина продукти

Наредбата за разделното производство на млечни продукти и такива с растителни мазнини ще продължи да е в сила до окончателното произнасяне на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по казуса. Това съобщи в сряда пред журналисти служебният министър на земеделието Иван Станков след среща със животновъди, които бяха заплашили с протести в защита на документа, гарантиращ по думите чистото производство на млечни продукти.

 

Забраната за мандрите да произвеждат по едно и също време продукти от мляко и растителни мазнини бе отменена миналата седмица от тричленка на ВАС, но Върховна административна прокуратура (ВАП) е внесла касационен протест срещу решението на магистратите.

 

Според ВАП решението на тричленката е незаконосъобразно, тъй като съдебният състав не се е произнесъл по съществои и се иска отмяната му, обясни шефът на дирекция "Правни дейности" към агроведомството Марияна Николова .

 

Имитиращата продукция трябва да отпадне от производството на млечни продукти, смята Танчо Колев, представител на млекопроизводителите. ""Не може 253 мандри с 520 000 т. мляко да произвеждат такова голямо количество млечни продукти. Това значи, че почти всички мандри работят 50% от имитираща продукция и с 50% мляко", заяви Колев. Не може ядем имитация, а да плащаме за истински продукт, добави той.

 

“Тази наредба е абсолютно в защита на потребителя и в голяма степен на производителите на мляко“, заяви от своя страна земеделският министър Станков. След срещата с двете млекопреработвателни асоциации, които имат противоречиви мнения за наредбата, е решено да се създаде работна група, която да работи по прецизиране на текстовете на наредбата и да предложи промени. Според министъра мандрите трябва да работят целогодишно с чисти продукти.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?