Ще продаваме ток на Македония и Гърция

Националната електрическа компания подписа договори с Македония и Гърция за износ на 150 мегаватчаса електроенергия на месец от понеделник. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Цената на тока е по-ниска от договорената с Турция през 1998 г. - 3,6 цента на киловатчас.

В момента България изнася по 90 мегавата за Гърция, Сърбия и Черна гора. Италианските компании "Енел пауър" и "Едисон" са подали оферти за наше електричество и износът на около 300 мегавата месечно за Италия вероятно ще започне през лятото.

НЕК преговаря и за износ на електроенергия за Гърция. Вероятно ще бъде сключен и договор заради Олимпиада 2004 г., когато недостигът на ток в южната ни съседка ще се увеличи, каза Ковачев.

На 29 май предстоят преговори на ниво министри между България и Турция. Министър Ковачев изрази надежда, че ще бъде подписано споразумение за подновяване на износа от 3,7 милиарда киловатчаса електроенергия за Турция на година.

В момента българската енергийна система работи с капацитет от 2007 до 4000 мегавата на ден. Това означава, че в експлотация са около 30 процента от всички енергийни мощности.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?